Петър Стоянов: Носталгията по комунизма ни попречи да довършим прехода!

България отблизо

Младите българи напускат, защото не въвеждахме европейските ценности достатъчно твърдо и търсят повече Европа, повече справедливост, по-малко корупция.

Това заяви президентът Петър Стоянов (1997 – 2002 г.) по време на участието си в предаването „Панорама“ по БНТ.

Той коментира редица въпроси, сред които носталгията по отминалия комунистически режим и последните събития във Великобритания.

Стандартът на живот е в пряка връзка от зачитане на законите, борба с корупцията, рушвет. Всички тези явления са в пряка връзка с 45 години живот в лъжа“, вярва той.

За Прехода мога да кажа, че много постигнахме, всичко се промени и то за добро, независимо от изкусителните подмятания колко сме изгубили. Защото по онова време българите трябваше да чакат с часове на опашки за банани и портокали.

„Разводът“ между Великобритания и ЕС е институционален, а не цивилизационен. Днешните управници на Европа не мислят от „цивилизационна гледна точка“, счита той.

Стоянов направи и паралел между времето около Освобождението ни и настоящата политическа ситуация.

Когато България се е освобождавала в света е имало „пакс британика“, защото Великобритания е владеела голяма част от света. „Днес България ще дава своя глас за практически въпроси на Брекзит“, посочи Стоянов, цитиран от news.bg.

Този човек нищо не разбра нито от гнева на народа, заради разбойническия преход уж към нещо по-добро, нито от това, че европейските народи отхвърлиха новия колониализъм, който Брюксел се опитва да наложи на европейците.

Брекзит е точно това. Англичаните не искат друг, който нито е избиран, нито е искан от хората, да управлява държавата им. Не искат да са роби в собствената си страна. Искат страната им да се развива, според собствените им виждания.

Точно това искат и другите европейски народи. Затова се бунтуват Унгария, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Гърция, Италия и т.н. И ще продължат да се бунтуват, докато ЕС не се реформира като съюз на свободни и суверенни държави. Или докато не се разпадне и не изчезне.

istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Петър Стоянов: Носталгията по комунизма ни попречи да довършим прехода!

  1. шибан изрод! унищожихте всичко градено с вашата ДЕМОНОкрация! хората умират от глад и се самозапалват а управляващите крадът милиарди, да по-добре е за вас, а не за нас, хората! бавна и мъчителна смърт за теб и всички, като теб! тия банани ше ти ги завра в гъза! защо винаги сравнявате комунизма с бананите?! тези неща вече не минават, всички ви разбраха какви сте! и скоро ще настъпи отмъщението! няма къде да се скриете! ще ви намерим във всяка една дупка и ще ви запалим вас тогава!!!

  2. Вие не правехте реформи. Вие крадяхте! Затова и народът ви мрази!

  3. Ха, стига с тия банани и портокали, дето ти и Хампарцурян постоянно ги цитирате като основен и велик недостатък на социализЪма ни! Като ви е толкова мерак, заврете си ги някъде по избор, пък ако щете – и на поколенията си! Но веднъж завинаги се откажете от мераците си да превърнете България в бананова република, а ние като маймуни да подскачаме от радост от вашите подвизи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *