Петър Стоянов шокиращо: ЕС се разпада!

България отблизо

Петър Стоянов се опита да направи анализ на процесите в ЕС и неочаквано достигна до извода, че съюзът може да се разпадне.

То тези неща са много непредвидими. Щом дори Римската империя се разпадна, какво остава сега да гадаем какво ще се случи и да го уцелим с точност? – попита бившият президент. За съвременниците на една цивилизация е много трудно да предугадят кога ще бъде нейния край! А щом римланите не са успели да опазят териториите си, какво остава пък за ЕС!

Повод за зазсъжданията му стана недоволството на някои държави към политиката на евросъюза и желанието им да го напуснат.

Стоянов беше критичен към лидерите на ЕС. Държали се технократски, не разбирали хората. Гледали на съюза като на едно неделимо цяло, което трябва да се управлява по общи закони и критерии и не виждали нуждите на хората и на отделните държави. Затова и имало известно отдръпване. Някои страни все още държали на националните си интереси, а не на общоевропейските ценности. Те не разбирали, че трябва да са едно цяло с другите, но и ръководството на ЕС не разбирали мотивите им да не се подчиняват на някои заповеди, опитвайки се да запазят националния си суверинитет.

Лидерите на Европейския съюз трябва да проявяват загриженост и разбиране. Да подхождат към всяка държава индивидуално, а не веднага да я наказват и за най-малкото неподчинение. Те прекалено много са се откъснали от истинските нужди на хората.

Хубаво е да има мъдри управници, които да мислят за тези проблеми, коментира президентът.

Според него обаче все още  краят на  общата европейска цивилизация не е настъпил и има надежди тя да бъде запазена. Кризата в ЕС е по-скоро  институционална, а не по същество. Тези, които са горе, не разбират тези, които да долу. Непрекъснато им налагат нови правила, понякога без да ги питат. Разчитат как ще гласуват евродепутатите, а не как ще реагират самите страни и как това ще се отрази върху тях. Затова се появяват известни търкания и несъгласия, които понякога водят до кризи. Но засега тези кризи се потушават, надделява разумът.

Що се отнася до България, Петър Стоянов бе категоричен, че ние сме едни от най-надеждните членове на съюза и ЕС е  инструментът, чрез който искаме да си подредим държавата.

Нашето мислене е европейско, и даже от първия ден след Освобождението от турско робство сме започнали да работим за членството си в ЕС. Още оттогава сме мечтаели за обединение със Запада и затова сега сме най-надеждният член.

Дори да има сътресения в Съюза, дори да се стигне дотам, че някои държави да го напуснат, ние ще останем!

Защото имаме европейско самосъзнание, дори повече от българското.

Според Стоянов, българите сме категорични европейци!

А къде остава патриотизмът, питаме ние?

Къде остават националните интереси?

Винаги ли трабва да бъдем придатък на нещо, а не самите себе си.

Нямаме ли национална идентичност, чувство за принадлежност?

Нямаме ли поне достойнство да се именуваме българи?

На тези въпроси бившият президент не отговори.

Tagged

3 thoughts on “Петър Стоянов шокиращо: ЕС се разпада!

  1. КАК НЯМА ЕС ДА СЕ РАЗПАДНЕ ИЛИ ДА ЗАГИНЕ,СЛЕД КАТО РАЗЧИТА НА САЩ ДА ГО ПАЗИ, А МЛАДИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ СИ ПРАВЯТ В ТОВА ВРЕМЕ ГЕЙ-ПАРАДИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *