Плащаме парно и от…Оня свят. Вижте отчаяното писмото на един инвалид

България отблизо

Получихме писмо  до сайта ни  istinata.net от господин М.Костадинов от Бургас. Той повдига нерешения с години въпрос за сградната инсталация, който тормози много собственици на имоти.  Публикуваме го без редакторска намеса.

„Здравейте, искам да помоля, ако е възможно, за вашето съдействие по един въпрос, за който няма разрешение, поне не и според действащите досега закони в България. Имам наследен апартамент, не живея в него, беше на родителите ми, които починаха. Апартаментът е в жилищен блок, в който има парно. Преди години със собствени средства на всички живущи е изградена цялата инсталация в блока, тръби, радиатори, всичко е плащано от собствениците. Радиаторите от години са откачени, прекъснато е топлоподаването към тях. Във входа ползва парно само едно семейство, което е към другия щранг. В моя апартамент тръбите, по които върви парното към апартаментите от другите етажи, са студени винаги, понеже нито едно семейство не го ползва.  Обърнах се към топлинния счетоводител с въпроса защо плащам сградна инсталация, при условие, че няма никакво топлоотдаване в апартамента ми и това при необходимост може да бъде замерено и доказано.

Отговорът беше, че по силата на чл. 153, ал. 6 от Закона за енергетиката, потребителите в сграда – етажна собственост, които прекратят топлоподаването към отоплителните тела в имотите си, остават потребители на топлинната енергия, отдадена от сградната инсталация и от отоплителните тела в общите части на сградата, за което се начислява т.нар. „такса сградна инсталация” Пълен отказ от ползване услугите за топлинна енергия в сграда етажна собственост може да се извърши само чрез прекратяване на топлоснабдяването за отопление и за горещо водоснабдяване на цялата сграда от абонатната станция, когато две трети от собствениците и титулярите на вещно право на ползване не желаят да бъдат потребители на топлинна енергия, както за отопление така и за горещо водоснабдяване и декларират писмено това пред топлопреносното предприятие.    С други думи, възможност да не се плащат сметки към топлофикация има ако целият вход, с решение на Общото събрание на етажната собственост, се откаже изцяло от услугите на топлофикационното дружество, както за  отопление , така и за гореща вода. 

Знаете колко трудно е свикване на общо събрание и присъствие на достатъчно членове, за да има кворум, а и повечето апартаменти са необитаеми, собствениците им дори не са в България.

Недоволен от отговора, отправих въпроса си до Омбудсмана на Бургас. Той беше така любезен да ме информира, че няма как да промени каквото и да било, защото също бил ползвател на услугите на Топлофикация и за добро или лошо като техен клиент изпълнява стриктно договорните отношения. Посъветва ме да се обърна към Топлофикация Бургас. Потърсих експертен отговор и правото си да видя протокол от общо събрание за включване към ТЕЦ-а, предполагайки, че такъв протокол съществува и в него фигурират подписите поне на един от двамата ми родители, които са удостоверили изричното си съгласие да ползват тази прекрасна услуга. Беше ми отказано. На юнашко доверие трябва да приема факта, че аз, в качеството си на наследник, се съгласявам да ползвам услуата. Няма документи, няма подписи, но виж – ЗАДЪЛЖЕНИЯ ИМАМ! От Топлофикация ми отговориха да се обърна към топлинния счетоводител, който имал правомощията да разпредели дялово сумите на подотчетните му имоти. Завъртайки порочния кръг обратно до топлинния счетоводител, въпросът ми остана да виси без никакви последствия. Освен заплаха от негова страна, че ще ме съди, защото никога ме нямало в апартамента, когато идвал да проверява потреблението на парно и топла вода. А аз имах неблагоразумието да го питам защо му плащам по 85 стотинки освен всичко друго, което ми начислява, след като това е сумата, която се дължи за ежемесечните проверки. Демек пари за фирмата топлинен счетоводител. Какво ще проверява в апартамента, в който никой не живее и не влиза никога – божа работа.

И какво се получава – закрепостен съм към комшиите си от монополист, здраво окопан законово – аз завися от неговото съгласие, ако искам да оспорвам условията на договора, той от моето – не! Няколко члена с няколко алинеи са ме оплели като муха в паяжина!

Инвалид съм, получавам минимална пенсия и не мога да си позволя излишни разходи.

А сега ще ви цитирам част от  Закон за защита на потребителите :

(1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.
(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие.

В закона за защита на потребителите ясно е казано, че никой няма право да поиска заплащане за неизвършена услуга или дейност.

Обаче какво излиза на практика? Съществува разминаване между двата закона, защото, видиш ли, Законът за енергетиката бил с приоритет, каквото и да означава това. А уж разпоредбите от нормативните актове в областта на защита на потребителите са императивни и не подлежат на коментар.

Явното противоречие между Закона за защита на потребителите и Закона за енергетиката ме поставиха пред единствената възможност – обърнах се към омбудсмана Мая Манолова. Получих отговор, че за момента това е положението, водят се дела, но резултат засега няма, поне по отношение въпроса за сградната инсталация.

Ако имате идея как може да се заведе дело в Страсбург по правата на човека като отровено право на собственост, ще се радвам да ми я кажете.

И да съм благодарен  все пак, че комшиите в блока, които се топлят с ток, газ, въглища или дърва, не са се сетили да искат да им плащам за това, че затоплят апартамента ми! Тогава ще ме скубят от повечко страни:)

Докога в България законите ще са в полза на Монополите???

Защо два действащи закона в България са в противоречие?

Как така някой определи предимството на единия закон пред другия? Нали още в далечната 2007 година това беше уредено законово? (За справка директива 2011/83 ЕС и ДВ на 25.07.2014)

Много въпроси имам, а отговор няма.

И сега зная, че всеки ще ме попита – защо не се отърва от апартамента и от главоболията с ТЕЦ-а, ще отговоря. Имам брат в САЩ, с когото съм изгубил връзка от години, но по закон той е наследник на половината имот и аз не мога да направя нищо.

Марин Костадинов, Бургас “

Коментарите по повод писмото от наша страна са излишни.

Автор Ели Комитска,  istinata.net

 

 

 

Tagged

2 thoughts on “Плащаме парно и от…Оня свят. Вижте отчаяното писмото на един инвалид

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *