Плевнелиев неочаквано призна костинбродската афера! Сбъркахме тогава, но сега трябва да сме по-внимателни!

България отблизо

Институциите трябва да работят всички заедно. Искаме ли да има отново „Костинброд“, който беше още една изборна манипулация пред очите на целия български народ.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият президент Росен Плевенлиев. По този начин той за пореден път призна изборната измама, разобличена тогава от настоящият евродепутат и бивш журналист Николай Бареков, който предаваше на живо в деня за размисъл преди изборите.

Бюлетините бяха намерени на 11 май, ден преди парламентарните избори.

Тогава стана ясно, че в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд има 480 000 бюлетини извън вече доставения на правителството на 8 май тираж от 8 343 000 бюлетини, в които влизат и резерв от 10%.

През декември прокуратурата внесе делото по случая в съда. Тя беше категорична, че между 27 април от 12 май  бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков не е упражнил контрол върху дейността на чиновниците от правителството за изпълнение на задълженията на печатницата по договора й с кабинета за изработката и доставката на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Софийският градски съд обаче оправда Желязков по аферата „Костинброд“.

„Обективно институциите трябва да реагират превантивно – което  англичаните правят, а не само да витаят притеснения и съмнения“, разкритикува той управляващите.

Интервюто с Плевнелиев беше по повод случая „Гебрев“, разиграл се през 2015 г, когато Плевнелиев още е бил президент.

Плевнелиев призна скандално, че по никакъв начин не е бил уведомен за него – никакви представители на служби дори не са разговаряли с него по подобен случай, пише сайтът би.нюз.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *