Площадите на България и днес искат оставка и съд!

България отблизо
За 17 часа днес бе насрочено началото на 14-ия поред антиправителствен протест в София. Мястото на демонстрацията отново е в карето между сградите на Министерския съвет и Президентството. Започват да се събират протестиращи и в други големи градове на страната.

19 часа: Пред Съдебната палата се организира и започна „масово хвърляне на каскети“.

Хиляди българи викат „Оставка“ под прозорците на властта. Исканията им остават непроменени.

“Протестирам с едни и същи искания вече 14-ти ден. Моето лично недоволство не стихва, а ще се усилва поради небрежността и нехайството на управляващите спрямо общественото мнение, което в момента не е в тяхна полза, – и времето не работи в тяхна полза. Пропуснаха шанса да си отидат с достойнство. Опитват се да ни изморят, което обаче няма да се случи и протестите няма да стихнат“, заяви протестиращият.

Той е категоричен, че упорството на правителството да се задържат на власт на всяка цена въпреки очевадните проблеми във всяка сфера на държавното управление напоследък, показва, че единственото, което ги интересува, е “тяхното собствено оцеляване”.

„Получава се един сериозен разрив между нуждите на обществото и нуждите на управляващите, което води до нелегитимност на Народното събрание като представителство на народа към днешна дата“, коментира той.

Протестиращият припомни и основните им искания, – че настояват за оставка на цялото правителство, оставка на Иван Гешев, въвеждане на промени в Изборния кодекс, които да гаранитрат честни и прозрачни избори, и нови парламентарни избори възможно най-скоро.

Очаква се протестиращите за пореден ден да направят шествие до БНТ, където за пореден път ще поискат оставката на генералния директор на обществената медия Емил Кошлуков.

 

18  часа: Протестиращи вече се събират в района на площад „Независимост“. Засега обстановката е напълно спокойна. Няма засилено полицейско присъствие. Движението на превозни средства не е затруднено.

Исканията на протестиращите остават същите – оставка на правителството и на главиня прокурор Иван Гешев.

Продължават и съпътстващите протести. Тази вечер пред Съдебната палата в столицата ще се състои и акция под наслов „Масово хвърляне на каскети“ във връзка с исканата оставка на Гешев.

20-годишният Марио от протеста: Три оставки не е достатъчно. Ремонт на правителството не е решение. Решението е изграждане на ново Народно събрание.

Изцяло пренаписване на конституцията на България, смяна на абсолютно всички кабинети, искам да ни управляват млади хора, които не са алчни, които да не ни окрадат.

Това каза пред bTV 20-годишният IT специалист Марио, който днес дойде в триъгълника на властта за 14-тия ден на протестите срещу правителството.

Още не съм решил дали да остана у нас, или да замина в чужбина. Освен това, което казах, искам също да няма разминаване между институциите, визирам НАП и КАТ, и които други също се сетите. Ще дам един пример. Новият начин на процедиране в КАТ показва само, че имаме глоба. Тя трябва да ни бъде връчена лично, но това не ни върши никаква услуга, защото ние отново трябва да ходим дотам и да получим своите актове и глоби, допълни Марио.

Ще продължим да изразяваме нашите демократични искания, да показваме гражданското си право. Лошото е, че хората вече започнаха да се уморяват, виждате, че има близо 30 човека сега, но ние няма да се откажем. Всеки ден ще е така до победата. Омръзна ни да бъдем потъпквани и обиждани от властата, те не вземат никакви мерки. Да, Бойко даде три оставки, но това не е достатъчно. Не, ремонт на правителството не е решение, решението е изцяло изграждане на ново Народно събрание. Протестите ще продължат, искаме оставка, това е едва първата крачка, каза още Марио.

Припомняме, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *