Политик РАЗКРИ страшна КАТАСТРОФА, която Борисов ГОТВИ на България! Вижте зловещите факти!

България отблизо

Тук има или рушветчийство, и то на много високо ниво, или тежка форма на зависимост на правителствената администрация от външни фактори. За нас е непонятно защо парламентарната комисия по енергетика не се противопоставя на такива решения на правителството и те не се подлагат на парламентарен контрол.

Това заяви Румен Петков във връзка с обявена обществена поръчка и откриване на процедура с пряко договаряне за закупуване на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, цитиран от  blitz.bg.

Със свое писмо от 2016 г., висш държавен чиновник, шеф на Агенцията по доставките – ЕВРАТОМ, императивно нарежда да се купи ядрено гориво от „Уестингхауз Швеция“.

Това, според Румен Петков е висша форма на цинизъм, понеже страната ни има възможност да избира между френско, канадско, руско и американско ядрено гориво.

Нещо повече. По думите на Петков, това е една от причините в България и в Европа да се развихря евроскептицизъм, който избива в евроомраза.

Сега, продължава Румен Петков, ние ще дадем три милиона лева на „Уестингхауз Швеция“, за да ни напишат анализ колко хубаво е тяхното гориво. Затова, ние от АБВ се обърнахме към много експерти и те смятат, че ако наистина закупим ядрено гориво от „Уестингхауз Швеция“, това ще е един убийствен експеримент с непредвидими последици.

Експертите твърдят, продължава Петков, че всички атомни централи в Европа, които са работили с това шведско гориво са имали сериозни проблеми. Което буквално означава, че страната ни се използва като опитно зайче за тестване на ядрено гориво, което се е провалило вече в Чехия и Украйна.

Ако правителството купи това гориво, то Борисов и неговите министри ще станат съучастници в създаване на предпоставки за възникване на сериозен инцидент в Козлодуй, който граничи с ядрена катастрофа, завърши председателят на политическа партия АБВ.

А сега нека кажем това, за което Румен Петков не спомена нищо. Защото той не спомена най-важното. Спомняте ли си кой построи АЕЦ „Козлодуй“? Кой направи неговите ядрени блокове? С чие гориво тези блокове работят безотказно и досега?

Разбира се, че първата ни атомна електроцентрала бе построена от СССР, а сега се обслужва от Руската федерация. Само преди няколко дни пуснахме статия, че руският гигант „Росатом“ модернизира и удължи живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ с 30 години.

Нещо повече. Откак е построена централата в Козлодуй, ние не сме имали грижата за отработеното ядрено гориво. То не се съхраняваше на територията на България. И съответно нямаше никаква опасност за българските граждани от евентуални инциденти. СССР и Русия вземат отработеното ядрено гориво и го съхраняват на своя територия. А сега вече го и унищожават на своя територия.

Ако, обаче, купим ядрено гориво от „Уестингхауз“, такова нещо няма да има. Шведите не поемат никакъв ангажимент за отработеното ядрено гориво. Пита се, какво ще го правим ние, след като нямаме никакви силози за складиране. И никакъв опит със съхраняване на отработено ядрено гориво?

Продължаваме нататък. Ядрените блокове на Козлодуй са строени от Русия. Те са пригодени само и единствено за руско гориво. С друго гориво те не могат да работят.

Затова Румен Петков казва, че ще избухне ядрена катастрофа на територията на България, ако Борисов и пуделите му купят шведското гориво.

И накрая трябва да отбележим, че няма на света държава и компания, която да има по-голям и уникален опит в строителството на ядрени електроцентрали, от Русия. Единствена Русия, която сега строи множество ядрени електроцентрали навсякъде по света – в Китай, Индия, Бразилия, Венецуела, Турция и в много други страни, може не само да ни модернизира атомните реактори в Козлодуй, но и да ни построи нови, високотехнологични ядрени реактори. Както вече го направи за АЕЦ „Белене“.

Какво излиза? Държавите се натискат Русия да им строи ядрените централи, а Борисов иска да пристане на шведите, които никога не са строили и нямат никакъв опит нито в строителството, нито в производството на ядреното гориво.

Все едно да се хвърлим с главата надолу в най-дълбокото, без да можем да плуваме. Е, ако Борисов иска да се дави – прав му път.

Но нека да не завлича и нас със себе си.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Политик РАЗКРИ страшна КАТАСТРОФА, която Борисов ГОТВИ на България! Вижте зловещите факти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *