Политологът Стойчо Стойчев: Балонът „Манолова“ се спука!

България отблизо

Още от лятото се хвърляха социологически бомби. Изкарваха се проучвания, че едва ли не Манолова води пред Фандъкова, но никой не обърна внимание.

А и декларираната тогава подкрепа, която отчитаха данните, не означава директно прехвърляне в изборен резултат. Фактически това подготвяне от август досега някак си втълпи в масовото съзнание схващането, че балотажът е неизбежен. Но балонът „Манолова“, както можеше и да се очаква, се спука.

Но тогава схващането, че балотажът е неизбежен се прие като истина. И всъщност беше ключова предпоставка Фандъкова да не спечели в София, защото това няма как да се случи без втори тур. От 2005 година насам не е имало балотаж на изборите в столицата, последният беше през 2003 година между Стефан Софиянски и Стоян Александров.

Затова и първото нещо, което се направи още тогава, бе този балотаж да се представи като обективна истина. Иначе нямаше никакви други индикации да има отлив на гласове от ГЕРБ, тъкмо бяха приключили европейските избори.

Втълпяването, че Манолова едва ли не води, изигра роля на две нива – въобще да проблематизира кметуването на Фандъкова и да мобилизира хора, които искат да я махнат по тази линия.

В крайна сметка на първи тур това се изрази в две неща – в по-висока избирателна активност, отколкото сме имали в столицата. Много хора гласуваха в периода 17,30-20 часа, което е нетипично./blitz.bg/

Нека да попитаме този политолог, ако Мая Манолова е била балон, то тогава каква е Фандъкова от три избора насам?! Не е ли именно тя един голям и надут балон?! Понеже зад гърба й стои цялата герберска машина и цялата държавна машина. И въпреки това, тя едва смогна да спечели с под 5% разлика.

А това означава, че Фандъкова и ГЕРБ никога не са печелили честно изборите. Те винаги са се ползвали от мощта на държавната машина. И като се крият зад тази машина те говорят от името на някаква незнайна „първа“ инстанция. И заклеймяват другите кандидати като ги наричат балони и т.н.

А истината е съвсем друга. Мая Манолова, БСП, десните формации и движението „Спаси София“ се бориха мъжки срещу тези две машини – герберската и държавната. И малко не им достигна да спечелят. А това в никакъв случай не може да се определи като „балон“. Това си беше битка, за да се избави България от хегемонията на ГЕРБ.

И нека да кажем още на този политолог, че тази битка ще бъде спечелена от българския народ. Колкото и това да не се иска на ГЕРБ и неговите пудели. Във властта и в социологията.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *