Политолог: Българите нямат свободна воля, страхуват се, държавата е срината, а ГЕРБ им готви…

България отблизо
ГЕРБ се опитват да скрият реалния модел на управление на държавата зад мантрата на успехите, а реални индикатори за обществените настроения у нас няма. Това мнение изрази политологът Калоян Методиев.

Методиев коментира, че премиерът Бойко Борисов умишлено избягва коментар по скандала „Ало, Банов съм“, защото той показва реалното функциониране на институциите.

 

„Опозицията трябва да контролира управляващите и да им изкарва нещата, които са нередни. Така върви демокрацията, икономиката, социалните системи и т.н. Губещите, благодарение на бохемския начин на управление на министъра на културата, това са управляващите“, заяви Методиев и допълни, че в момента ГЕРБ изчакват развитието на скандала и при прекалено голямо обществено недоволство ще „жертват“ културния министър Боил Банов.

Според него е невъзможно да се каже какви са обществените настроения преди изборите, а в публичното пространство се пласират неясни изследвания.

 

„Не съм сигурен доколко в България има свободна воля и хората не ги е страх да изразяват мнението си. Не знаем в момента какви са реалните обществени настроения. Нямаме реален индикатор. Протестираха в Сърбия, в Гърция, в Румъния.  В България при тази система и африканското 111-то място по свобода на медиите ние не можем да знаем каква е реалната картина. Мантрата за успехите не отговаря на реалностите“, смята Методиев.

 

Той допълни, че сигналите от президентството за създаване на движения и по-активно участие в политическия живот не са случайни.

„Има обществена необходимост от промяна и тя минава през нови политически субекти, движения и изразяване на някакви настроения. Обществото търси промяна, изход. Светът даде оценка „Слаб 2“ на България. Ние сме на уникално място по отношение на демография, доходи, корупция, минимална заплата, инвестиции под тези в Конго и Судан, средна заплата двойно под румънската, отопляване на жилища, чистота на въздуха. Просто не се сещам показател, по който не се сринахме. Говоря с данни на ООН, ЕС, Трансперъси интернешънъл“, каза Методиев.

Източник: Фрогнюз

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *