Политолог неочаквано: В София балотаж няма да има!

България отблизо

Малко е вероятно да се стигне до балотаж на местните избори в София, смята политологът Стойчо Стойчев.

Според него е напълно възможно още в неделя Йорданка Фандъкова да получи 200 000 гласа и да няма втори тур на местния вот в столицата.

Според него, за да се стигне до балотаж за кметското място в София срещу Йорданка Фандъкова, Мая Манолова трябва да получи към 190 000 гласа, а това е нереалистично.

Стойчев смята, че нарочно се говори и „внушава бавно и неизбежно”, че ще има балотаж. Основанията за тези твърдения са социологическите проучвания, в които респондентите казват, че със сигурност ще гласуват, а след това не го правят.

За да се осъществи прогнозата за балотаж, трябва да гласуват към 700 000 души, а досега на избори в София обикновено са гласували около 400 000, отбеляза Стойчев и напомни, че на предишните избори Георги Кадиев, който е бил силен кандидат с гражданска позиция и подкрепа е получил 22%, а едва ли Манолова ще може да надмине неговия резултат.

„За да получи Манолова 190 000 гласа, това означава никой да не гласува за Игнатов, Бонев и Джамбазки”, заяви Стойчев, цитиран от blitz.bg.

Нека попитаме този политолог кога разбра, че Фандъкова ще спечели още на първи тур? И защо не го каза това преди десетина дни, а тогава каканижеше, как Мая Манолова имала силни позиции, но Фандъкова не й отстъпвала. Има нещо гнило в цялата работа около изборите в София. Самите политолози и социолози започнаха да си противоречат. А уж социологията била относително точна наука и разликити в социологическите изследвания не можело да бъдат големи.

Но разликите в сегашните социологии за София са чудовищни. В началото на предизборната кампания казват, че Мая Манолова била с най-голяма подкрепа. После заговориха за изравняване между Фандъкова и Манолова. После Фандъкова излезе напред. А сега тя побеждава още на първи тур.

Въпросът тук е твърде простичък. Как стана така, че хората, които преди петнадесет дена щяха да гласуват за Манолова, изведнъж се преобърнаха на 180 градуса и сега ще гласуват за Фандъкова?! Това е невъзможно да стане. Също както е невъзможно, ако изборите са реални, да мине без балотаж между Манолова и Фандъкова. Понеже София отдавна не е синя. А и хората там искат промяна.

Но социолозите много бързо забравиха желанията за промяна и гласовете за Манолова. И много бързо прехвърлиха всичко на сметката на Фандъкова. Това ако не е огромна предизборна манипулация, здраве му кажи.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *