Политолог похвали Борисов, разкри каква е целта на рокадите и кога премиерът ще хвърли оставка!

България отблизо

Политологът Димитър Ганев разкри какво трябва да се случи, че да провокира премиерът Бойко Борисов да подаде оставка.

Експертът бе категоричен, че има няколко варианта, при които министър-председателят ще се съгласи да се оттегли от властта и да се стигне до служебен кабинет и предсрочни избори.

„С ремонта на кабинета Борисов търси нов кредит на доверие“, категоричен бе политологът.

Ето какво още каза политологът в интервю за „Марица“:

– След като обяви рокадите в правителството, Бойко Борисов даде да се разбере, че планира да се оттегли от изпълнителната власт, но не под натиска на протестиращите, а след края на третия си мандат. Реален ли е такъв сценарий?

– Такъв ход не бива да се изключва като възможен вариант. Как би могло да изглежда това? Борисов остава председател на партията, какъвто е и в момента, и просто 2-3 месеца преди парламентарните избори казва: „Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори, министър-председател ще бъде примерно този човек – лицето Х“.

Няма смисъл да спекулираме с имена за поста, важното и същественото в случая е дали Бойко Борисов наистина е готов на този ход. Но сам по себе си фактът, че вече обсъждаме такъв вариант, означава, че премиерът Борисов има различни ходове на политически движения, които ще го поставят в по-силна позиция от опонентите му. Това е много важно.

– Г-н Ганев, как ще коментирате ремонта на кабинета „Борисов 3“?  Козметичен или основен е той и как ще повлияе на протестите?

– Ще започна малко по-отдалеч. Протестът, който стартира преди две седмици, успя да пакетира ГЕРБ с Движението за права и свободи. Това криеше сериозна имиджова щета за ГЕРБ и действията на премиера Бойко Борисов в последните 10 дни са именно в посока да разсее това съмнение, опитвайки се да се дистанцира от ДПС. Всъщност  вариантът, на който се спря Борисов миналата седмица, имам предвид с поисканите оставки на вътрешния, финансовия и икономическия министър, бяха именно стъпка в тази посока. Премиерът каза, че областните координатори на партията настояват за тези оставки, тъй като слуховете за обвързаност вредят на имиджа на ГЕРБ.

Борисов посочи, че е готов, дори с цената на оставката на трима ключови министри, да запази образа на партията. Това беше посланието тогава. Нещо повече. Освен рокадите вече има и друга стъпка в тази посока, а именно – опит за дистанциране от ДПС беше и решението за студения резерв, който вече да не е в ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. От друга страна, има промени и в туристическия ресор, които са в полза на основния политически опонент на ДПС – Обединените патриоти.

Този ресор е квота на НФСБ още от самото начало, но сега явно Валери Симеонов е настоял, както и стана, неговият представител в изпълнителната власт – Марияна Николова, да поеме туризма. Рокадата е и знак към бизнеса, защото в сектора се натрупа напрежение през последните няколко месеца, без да има категорично някаква връзка с основната линия на Борисов.

– Удачен вариант за ремонт на кабинета ли избра Борисов?

– Без съмнение, основната идея е дистанцията от ДПС. Това е с цел да не бъдат пакетирани ГЕРБ с Движението за права и свободи. Разбира се, всеки един ремонт на кабинета, особено когато става дума за толкова ключов като министъра на финансите Владислав Горанов, цели нов кредит на доверие и опит за туширане на социалното напрежение, грубо казано. Най-важното и съществено нещо, което трябва да се изведе от ситуацията е, че Борисов взе решение за нова линия. Премиерът избра вариант, с който казва сериозен ремонт, сериозно преструктуриране на кабинета и хоризонт редовни парламентарни избори. Имаше няколко варианта, включително предсрочни избори, служебен кабинет, оставка на целия кабинет, експертен кабинет и прочие. Борисов взе смелото решение кабинетът да продължи да управлява до редовните избори.  В никакъв случай не казвам, че няма да има предсрочни парламентарни избори, но за оставка на този кабинет и за предсрочни избори трябва да се появи нова политическа ситуация – ескалация на протестите или пък някакъв сериозен гаф на управлението. Т.е., със сигурност трябва да имаме нещо различно от днешните протести, което да създаде условия за предсрочни парламентарни избори.

– Според Вас има ли опция да се стигне до ескалация и извънредни избори?

– Това е невъзможно да се предвиди, но например ескалация на протестите би могло да предизвика нова политическа ситуация. Друг фактор би бил сериозен трус в управлението, гаф или скандал с гигантски мащаб, който да разтресе, грубо казано, кабинета. Смятам, че това са основните варианти.

– След рокадите протестиращите заявиха, че виждат само козметични промени, които с нищо няма да променят ситуацията. Заканиха се да продължат с протестите до постигане на основните цели, а именно – оставка на правителството и на главния прокурор. От „Отровното трио“ заявиха и че готвят изненади. Има ли рискове пред протеста и какви са те?

– Далеч съм от мисълта, че рокадите в кабинета „Борисов 3“ ще доведат до спад в протестната активност или пък че ще тушират напълно социалното напрежение. Най-общо има няколко риска пред протеста. Един от най-съществените рискове пред този протест е да се превърне във фоново събитие без ясни послания  – група хора се събират всяка вечер около 19 часа в „триъгълника на властта“ в София, а после в продължение на 2-3 часа се разхождат из центъра на града. Това би било фоново събитие, което никога няма да създаде нова политическа ситуация. Просто ще свикнем, че това нещо се случва. Ще бъде като при протестите по времето на кабинета „Орешарски“ през 2013 година. Помните, че там се казваше, например „ден 362-ри на протеста“.

Действията на протестиращите повече от година не доведоха до предсрочни избори. Правителството падна, след като ДПС оттегли подкрепата си за Орешарски. „Отровното трио“ иска да каже точно това – трябва да има изненади, като блокирането на няколко ключови кръстовища в сряда вечерта, защото в противен случай има опасност това да се превърне във фонов протест. Те са прави в този смисъл, защото това е реален риск пред протеста. Друг риск за протестната активност е настъпването на август, който е традиционно отпускарски. Тогава много хора, които живеят в София, просто няма да са в града и може да се стигне до отлив от протеста. Не трябва да се подценява и това като фактор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *