Политолог: Слави събира голям вот, но няма как да го получи

България отблизо
Слави Трифонов, на първо място, ще успее да консолидира т.нар. протестен вот. Тоест, най-големи потърпевши вероятно ще бъдат Веселин Марешки, ВМРО и бившите „Обединени патриоти”. Оттук нататък въпросът е колко ще успее да вземе от ГЕРБ и БСП, твърди политологът Димитър Ганев.

Все още е твърде рано да говорим за някакъв електорален потенциал. Нашата агенция в момента работи на терен. В новото проучване, от началото на август, ще можем да видим дали г-н Трифонов излиза с някаква по-сериозна тежест. Все още е много рано да се говори. Освен това, доколкото разбирам, учредяването на тази партия ще бъде на 5 октомври. И тук въпросите пред тази партия и за тази партия са повече, отколкото отговорите, казва още той интервю, публикувано във Фрогнюз.

През годините това са били Яне Янев, Николай Бареков, Веселин Марешки. Това са малки величини. В някакъв смисъл, протестна вълна беше и тази, която качи Симеон Сакскобурготски на власт. В последствие, дългото пребиване на ДПС във властта и огромните корупционни скандали в правителството на Тройната коалиция, наляха вода в мелницата на Бойко Борисов. Големият въпрос е дали Слави Трифонов ще бъде от калибъра на Яне Янев, Марешки или Бареков, или от калибъра на Сакскобурготски и Борисов, или нещо по средата. Аз лично не виждам потенциал в момента за мащабна промяна тип Сакскобургорски-Борисов, но смятат, че ще бъде по-голямо явление от Янев, Сидеров и Бареков, заявява политологът..

 

Щом се учредява на 5 октомври, при всички случаи няма да има регистрация за местните избори, защото регистрациите приключват на 16 септември. Съответно: ще играе ли Слави Трифонов на местните избори? Това е въпрос, на който все още нямаме отговор. Ако ще играе, как ще играе? Единствената възможност, която виждам е чрез инициативни комитети или да вземе регистрацията на някоя друга партия, което ми се вижда по-малко вероятният сценарий. Според мен, въпросите за проекта на Слави Трифонов са доста повече, отколкото отговори той ни даде в последното си предаване на 31 юли, смята Димитър Ганев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *