Политолог с шокираща прогноза за Борисов! Ето какво ще му се случи!

България отблизо

„Политическата прослойка и Борисов ще трябва да се отбраняват от собствения си народ. Очевидно не народът е виновен, а политиците са виновни, че са останали неразбрани и не са убедили народа, че тяхната роля е позитивна“.

Това обясни политологът Първан Симеонов в интервю за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ .

Ще има осезателен заден ход по отношение намаляването на партийна субсидия на 1 лв., защото идеята срещна сериозен отпор и от коалиционните партньори на ГЕРБ, и от опозиционните среди.

„Ситуацията се разви спрямо прогнозите. Донякъде закъснели, но много са мненията, които ясно показват, че това е необмислено и емоционално решение на Борисов и не е най-доброто за самия него. Може би се случи най-логичното в една демократична политическа система – референдум, който показа какви са настроенията на хората в посока намаляване на партийните субсидии“, обясни социологът.

Първан Симеонов добави, че референдумът на Слави Трифонов не е минал прага за задължителност и в момента политическата прослойка и експертните среди са призвани да изработят вариант, който да отговаря на волята на голяма част от българите, изразена в този референдум.

По отношение на популизма, тоест на желанието на управляващите да се харесат на обществото, Първан Симеонов коментира, че това е новият дух на времето, както го определя науката, и в момента е много трудно да се отличат добрите стари партии от новите агресивни популистки играчи.

„И първите, и вторите използват демагогски похвати, което има своите предимства, защото така по-пълно отговаряме на желанията на хората, но има и своите недостатъци, защото не винаги това, което хората желаят, е добро за самите тях. Живеем в общество, в което целта е да имаш повече лайкове, а не да отстояваш истината“, каза още Първан Симеонов.

Според него на обществото се харесват драматични действия срещу политическия елит./epicenter.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *