Политолози бият тревога: Решение на Борисов удря обикновените хора!

България отблизо

Интересите на гражданите, а не партиите ще пострадат от смяната на модела за финансиране. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов.

Притеснително е както нивото на дебата за партийните субсидии, така и доминиращите аргументи, обясни той. „От една страна са разпространени аргументи от типа на „Дайте да накажем политическите партии, като им вземем парите. Tрябва, обаче, да се подчертае, че това наказание в крайна сметка е за избирателите и за хората. Партиите няма да пострадат от смяната на модела на финансирането. Те ще намерят пари по други начини. А народът няма откъде да компенсира своите намаляващи доходи. Затова говоренето, което цели да угоди в момента на обществото е вредно за самото това общество, и то в най-близко бъдеще“, разясни политологът, подкрепен от своя колега Първан Симеонов.

Даниел Смилов и Първан Симеонов казаха още, че другите аргументи са от тактическо естество. Според тях, може би ГЕРБ и ДПС се надяват с промяната на правилата да поставят БСП в тежко положение преди местните избори. Не е изключено ГЕРБ да са натрупали определена сума пари и да разчитат, че след промяната на партийното субсидиране останалите партии ще изпаднат в критична ситуация, уточниха политолозите.

Американският модел на партийно финансиране не е приложим у нас, страната ни може да заимства от немския, каза още Смилов. По думите му европейското партийно финансиране е много по-различно от американското.

 

„Европейският модел се характеризира с две неща, които са много различни от американската ситуация. Първото е – много сериозна държавна подкрепа в повечето от страните в ЕС. Второто е – много сериозни ограничения върху изразходването на средствата. В САЩ и двете ги няма. Нито има ограничения върху изразходването на средства, нито има субсидия, като изключим президентските избори в една тяхна част, но този механизъм през последните години в САЩ не се използва“, обясни Даниел Смилов./epicenter.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *