Политолози обявиха: Борисов е категоричен победител с предложението за нова Конституция!

България отблизо

Бойко Борисов очевидно има две ядрени опции – да подаде оставка и да хвърли някаква много значима за българското общество тема.

Това смята политологът Георги Киряков.

В предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria on air той посочи, че искането за намаляване броя на депутатите не е отсега. „ГЕРБ посегнаха към тази опция чисто политически, за да спечелят някакво време за оставане във властта. Но, Бойко Борисов е категоричен победител с това предложение за нова Конституция“, отбеляза той.

Политологът коментира, че прави лошо впечатление, че не се знае кой е писал проекта и защо са допуснати грешки в него, като тази с описанието на герба на Република България. „В проекта не е променено и описанието на герба. Как тази Конституция се появи от нищото? Не се прави така политически. Не е това държавническо поведение, както се опитват да вменят на Бойко Борисов. Остава основният въпрос – кой и как е писал Конституцията?“, отбеляза Киряков.

Според политолога, трябва да се види и кой ще подкрепи идеята за свикване на Велико Народно събрание.  „Не бива да се пита още отсега кой-каква цена ще поиска за подписа си. ВМРО от началото на мандата искат много неща и се съгласяват на абсолютно всичко“, отбеляза той.

Социологът Юлий Павлов пък смята, че ГЕРБ няма нужда да печели време, за да се задържи на власт. „Не виждам причини ГЕРБ да печели време, за да остане във властта. ГЕРБ са си във властта. Политическа криза няма. Само 40% от българите искат предсрочни избори. Няма други основания да се правят други избори, освен редовни”, коментира той.

Той добави: „Не виждам основания да се сменя настоящата Конституция с нова. Съгласен съм, че това е успешен за премиера политически ход. Той постави протестиращите и президента в неудобна ситуация. Ако правителството не подаде оставка, то ще продължи и ще си проведе избори“. Юлий Павлов напомни, че ВНС в извънредни ситуации може да действа и като обикновено Народно събрание, като дори на него ще се падне задачата да приема бюджета.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *