Пореден удар! Детската болница на колене – спира да приема спешни случаи. Министърът мълчи

България отблизо
Детската педиатрия е поставена на колене. Единствената специализирана клиника у нас -СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“ ЕАД, спира да приема спешни случаи с най-малките пациенти. Това става ясно от писмо на изпълнителния директор, изпратено до няколко институции.

От писмото, което може да видите по-долу, става ясно още, че проблемите са грандиозни и непреодолими на този етап, за да може лечебното заведение да функционира нормално. На практика, до януари месец 2019 г., болницата няма да приема деца, нуждаещи се от спешна помощ, а ще ги насочват към други две болници – „Пирогов“  и Националната кардиологична болница

 

За трагичното положение на болницата, която се счита за най-високото стъпало в педиатрията у нас, се заговори след смъртта на 3-годишният Александър, който почина от двустранна хеморагична пневмония. След случая, екипът на болницата направи опит да защити директора си  който бе отстранен по нареждане на премиера Бойко Борисов.

 

Едва сега стана ясно, че клиниката не е е обезпечена, нито технически, нито кадрово, както ръководството на Министерството на здравеопазването се опитва да ни убеди. В рамките на последните дни са напуснали най-важните специалисти, както в областта на анестезиологията, така и в педиатрията. Сега болницата е тотално оголена от към кадри. Останали са само няколко специализанти, които нямат нужния опит за да посрещат и реагират на спешни и тежки случаи.

 

Няколко пъти педиатрите се опитваха да разкажат във времето назад за проблемите си, но оставаха нечути. В момента ситуацията изглежда необратима, защото управляващите не искат да признаят за проблема, а в същото време говорят за нова по-голяма педиатрична болница. Припомняме, че имаше проект правителствената и университетска болница „Лозенец“ да бъде превърната в нова детска болница, но тогава срещу решението на Министерски съвет скочиха редица преподаватели, студенти и медицински персонал, които реално щяха да прекъснат образованието си и да останат без работа. В момента има редица проблеми и с проекта на сградата, в която управляващите искат да създадат лечебно заведение за най-малките, защото съюзът на архитектите пък има редица критики към конструкцията на строежа.

 

Експерти в областта на медицината се чудят как изобщо ще се реализира проекта за нова педиатрия, след като сега действащата болница за деца в столицата не може да се справи с проблемите си.

 

Прилагаме и писмото, от което е видно какво се случва в болницата:

.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *