Порожанов хвърли оставка!

България отблизо

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Оставката на министър Порожанов е приета от министър- председателя Бойко Борисов.

Според запознати, това е станало след телефонен разговор късно снощи, в който премиерът е скръцнал със зъби на протежето си и го е изгонил.

Порожанов се забърка в много скандали, изби овцете и козите в Странджа и му се размина, оказа се и че си е построил къща за гости, замесен е и в апартамент-гейт, но върхът беше разминаването на имотната му декларация с истината и укриването на много пари и имоти, които са на името на  жена му.

Прокуратурата също започна проверка, но засега пази тайна какво е разкрила.

Скритата имотна декларация също се появи, незнайно как, но това не спаси министъра с многото грехове и недоказаната чума по овцете и козите.

Припомняме, че преди пет дни след едночав разпит в  Специализираната прокуратурата Румен Порожанов заяви, че е декларирал готовност пред премиера Борисов да подаде оставка, ако той му я поиска.

Порожанов бе разпитван  във връзка с разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства, когато той е оглавявал Държавен фонд „Земеделие“.

 

„В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка. По отношение на проверките – всяко едно нещо, аз нямам никакви притеснения от гледна точка на това какво е правено“, заяви той. Порожанов подчерта, че не се чувства отговорен за скандала, който в момента се вихри и около Миню Стайков, и около къщите за гости.

 

Скандалите около агроминистъра ескалираха с излизането на информация за имоти, купени на занижени цени. Порожанов декларира луксозен апартамент, по-голям с 8 квадрата от Цветановия на ул. Латинка – 247 кв.м за нищожните 54 016 лв. По време на сделката тази цена от 225,07 лв. на квадратен метър или 115, 07 евро на кв.м е пет пъти по-ниска от средната цена на жилищата в София, измерена от Националния статистически институт – 1017,10 лв. или 547,64 евро.

 

Два дни по-късно КПКОНПИ излезе със становище, че в имотната декларация на Порожанов  има несъотвествие. От анализа на изходния код на декларацията на Порожанов става ясно, че тя съдържа данни, че имотите и нивите му и на съпругата му са декларирани във вътрешната база данни на КПКОНПИ, но впоследствие информацията е заличена.

 

КПКОНПИ даде срок на Поржанов да приведе в съотвествие декларацията си.

 

До момента КПКОНПИ не е отстранила заличаването на данните, въпреки уверенията на министъра, че е поискал да бъде публикувано цялата информация за имотите, придобити и продадени от съпругата му през 2017 година.

 

Скандалит се върти около имоти на съпругата на Порожанов, който той опитал да прикрие. През 2017 г. Веска Порожанова (съпруга на земеделския министър – бел. ред.) е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира – „Частни инвестиционни проекти“ и „Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан“. От „Армар“ Порожанова е взела два апартамента на бул. „Черни връх“ с подземен гараж, а от „Частни инвестиционни проекти“ – над 13 декара земеделска земя в Банкя, отбелязва в. „Сега“.

 

От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от Земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от „Армар“ са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият – през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв. Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви.

 

В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година.

 

Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията.

 

От Земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на Антикорупционната комисия.

Tagged

1 thought on “Порожанов хвърли оставка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *