Посланик Анатолий Макаров: Владимир Путин може да дойде в България, ако…

България отблизо

Извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Макаров отговори на журналистически въпроси след като положи венец пред паметника на граф Игнатиев, който изигра огромна роля за подписването на Санстефанския мирен договор.

На въпрос относно възможността за осъществяване на посещение на президента Владимир Путин и на министъра на външните работи Сергей Лавров в България, посланик Макаров обясни, че руският президент е посетил страната за последно през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена още една негова визита тук.

Той подчерта, обаче, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл. Относно евентуално посещение на Лавров, Макаров каза, че такава възможност се обсъжда.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

Запитан за забраната съдия Андон Миталов и семейството му да посещават САЩ, руският посланик заяви, че не познава съдията, както и че не е наясно с мотивите за отказа на американските власти. Той предположи, че г-н Миталов ще има възможност да защити честта и професионалната си репутация и допълни, че освен САЩ има много други държави, в които може да се пътува.

На въпрос дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и САЩ, той заяви категорично, че не се намираме в състояние на война и Русия не воюва с никого за територията на България, а Черно море е „море на дружбата”. Единственото, към което Москва се стреми, е да осъществява тук свои проекти, които са икономически изгодни и за двете страни, както правят това и САЩ. /БГНЕС/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *