Почина българинът, който опакова Райхстага

България отблизо

Христо Явашев, известен като Кристо, е починал от естествена смърт днес, на 31 май, в дома си в Ню Йорк. Той беше на 84 години. Новината разпространиха сътрудниците му във „Фейсбук“ и „Инстаграм“, а в съобщението се допълва: „Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше“.

Той се прослави се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Най-голямото му постижение беше опаковането на Райхстага.

„Ще ви кажа причината да опаковам Райхстага. Роден съм в България, в малко планинско градче. Живях там през ужасните комунистически времена… Впоследствие бях политически бежанец 17 години. Нямах нито гражданство, нито националност. Когато обаче бягаш от нещо, ти продължаваш да си свързан за него. Затова имах силно желание да направя проект, повлиян от източно-западните отношения по време на Студената война. Мястото, където тези отношения се пресичаха, беше Берлин.

Защото след Втората световна градът е бил разделен на четири окупационни зони – британска, френска, американска и съветска. Единствената сграда под общата им юрисдикция е бил Райхстагът. Затова го избрах за моя проект

Освен това, по-рано през 1933 г. Райхстага е бил подпален. Хитлер е преследвал много хора от левицата във връзка с престъплението. И кой е главният обвиняем? Български комунист! Е, ако бях роден в Небраска, Райхстага нямаше да означава нищо за мен.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *