По заповед на щуката: И здравният министър скочи на президента Радев!

България отблизо

Здравният министър Кирил Ананиев коментира пред БНТ думите на президента Румен Радев, че откакто управлява премиерът Бойко Борисов, смъртността расте, а България се е стопила с 600 хил. души

Кирил Ананиев заяви дословно: „Изказването на президента беше неуместно и ненужно”.

„Вадят се определени показатели от демографските статистики,

Аз мога да кажа например, че рязко намалява детската смъртност от началото на този век – два пъти. Особено в последните 2-3 години е осезаемо намалението на детската смъртност, има увеличение на продължителността на живота на българските граждани през последните 2 години”, добави здравният Ананиев.

Здравният министър коментира и изказването в социалната мрежа Фейсбук на вицепрезидента Илияна Йотова, която попита: „А за парите на лекарите на кого да вярваш – на Ананиев или на неговата заместничка Начева?”

„Не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна назад, не се сещам какво реално тя е направила. Вярно е, идват избори и тогава или човек има да покаже какво е свършил или ако не е свършил нищо, да не критикува този, който работи”, каза Ананиев.

За отварянето на детските градини

министърът сподели: „Аз мисля, че тази мярка е своевременна. Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала и всяка нова мярка, която облекчава условията на живот на българските граждани, трябва да бъде много добре анализирана и да бъдат приложени всички необходими противоепидемични мерки.

Не случайно с министъра на образованието и науката сме написали девет страници с много подробни указания и мерки, които трябва да се спазват в детските градини и детските ясли, с оглед да съхраним живота и здравето на децата”.

На въпрос

защо, след като за здравеопазване се отделят толкова много пари, сега бяха нужни дарителски кампании,

Ананиев отговори: „Това е една паралелна мярка, която да покаже отношението на българските граждани към възникването на даден проблем.

Разбира се, ние не искаме насила хората да правят дарения, хората сами вземат това решение и го правят с удоволствие, за което им благодаря. Не че нямаше да се справим и без тези пари. В дарителската сметка на МЗ са постъпили около 4,6 млн. лв., а в DMS сметката са около 420 хил. лв. Тези средства се разпределят предимно за медицинска апаратура, предпазни средства, тестове”, пише в свой материал информационния портал vesti.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *