Правителството на Борисов замесва Русия в хакерската атака срещу НАП!

България отблизо

Вчера сутринта, неизвестни хакери са проникнали в базите данни на Националната агенция по приходите/НАП/. 

„Над 5 милиона български и чуждестранни граждани, както и компании са засегнати“, съобщават хакерите. Те призовават журналистите да търсят в данните и да си правят собствени разследвания“.

Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно„. Това пише в анонимен мейл до няколко медии, получен в 10:20 часа вчера. Според неизвестните му автори, в него се съдържат 57 от 110 компрометирани чрез хакерска атака бази данни.

Часове по-късно, на сайта на НАП се появи официално съобщение. „Приходната агенция, МВР и ДАНС проверяват потенциална уязвимост в системите на приходната агенция. В момента се извършва проверка дали данните са реални„, пише в писмото, цитирано от news.bg.

Ако данните се окажат истински, това ще бъде най-голямото „изтичане“ на лични данни у нас. Засегната е националната сигурност. Това призна пред bTV министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод вчерашния хакерски пробив в сървърите на НАП.

Министърът обясни, че от вчера са сформирани екипи от служители на ДАНС, ГДБОП и НАП, които работят по случая. До момента е установено, че действително има осъществен достъп до сървър на НАП, от който е била изтеглена информация, като част от нея вече е сверена. Прави се анализ на логовете, за да се уточни периода, в който е направено влизането в сървъра, обясни Маринов и увери, че към момента се работи по откриване на уязвимости, които биха довели до друга атака. Според вътрешния министър най-вероятно става въпрос за атака отвън, изключвайки възможността за пробив отвътре. В подкрепа на думите си той напомни хакерските атаки срещу САЩ.

Запитан дали според него атаката е срещу държавата и управлението ни, министърът подчерта, че не е специалист по политически анализи и могат да се направят анализи както по криминална, така и по политическа линия. Той обясни, че обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят да осребрят действията си. Все пак Маринов призна, че може да се направи и политически анализ на случая и свърза атаката, с вчерашното правителствено решение относно закупуване на изтребителите Ф-16.

Мейлът идва от руски сайт – иска се оставката на финансовия министър от проруски партии, така че може да се направи политически анализ, заяви Маринов, но настоя първо да се установи как точно е било проникнато в системата, а след това да се правят изводи.

Не е изключено да се твърди за координирана атака срещу българските институции, заяви пред БНТ, експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Той уточни, че писмото до журналистите е изпратено чрез руския мейл провайдер „Яндекс“.

Според Тихомир Безлов, обаче, това може да е съвпадение, което трябва да се провери. Защото всеки може да изпрати писмо от руската търсачка Яндекс. Преди да е минала проверката на службите, смята той, всяка информация е спекулативна.

„Дали Русия стои зад това нещо? По-скоро съм склонен да не вярвам, просто е използван мейл провайдера Яндекс, известен с това, че се опитва да пази личната неприкосновеност на своите потребители“, каза експертът, цитиран от blitz.bg.

„Ние сме имали и други такива инциденти с изтичане на информация и хакерски атаки, които минаваха през руския сървър“, допълни в заключение той.

А приказките за хакерските атаки срещу сървъри в САЩ са без основание. Понеже извънредният прокурор Мюлер не можа да открие никаква руска връзка в хакването на сървърите на Демократическата партия. И сега срещу него се води дело за недобросъвестно използване на наличните данни и обвиняване на невинни лица и компании.

Никаква руска връзка няма и в случая със сървърите на НАП. Просто правителството наистина не е на мястото си и нашата киберсигурност е „пародийна“.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *