Правителството пада! Вариантите да се спаси са три! Вижте ги!

България отблизо
Правителството ще падне! Или до края на годината, или в началото на следващата, но преди евроизборите.
Това заяви  политологът Мария Пиргова. Тя допълни, че управляващите ще направят всичко възможно да не подаде оставка.

„Трябва да си спомним колко дълго издържа Орешарски с протести. В първите дни на протестите виждаме едно неглижиране от страна на правителството. Затова гражданите стоят по кръстовищата – това е незаконно, но държавата не прави нищо, тя се показва изключително слаба. Предполагам, че тези месеци ще се употребят за политически договорки между партиите и ще има два  вида избори на евроизборите”, коментира Пиргова.

 

Политологът Даниел Смилов посочи, че големият въпрос е дали правителството ще изкара до евроизборите, а причината е раздорът в коалиционния партньор – „Обединени патриоти”.

Правителството има три варианта за спасение.

 

„Единият формат е между ГЕРБ и ДПС, като скрит партньор, който ще подпомага правителството. Друг формат е ГЕРБ и патриотите, но те сега са пръснати на различни страни и очевидно не е възможно. Третият формат е малцинствен – ГЕРБ с подкрепа от Марешки и ДПС. Това не е решено и се създава чувство за слабост. От началото на този политически сезон, ние всяка седмица обсъждаме дали кабинетът ще оцелее”, заяви Смилов.

 

Пиргова заяви, че признак за раздора в коалицията са неработещите институции.

„Вече има протести и тези протести ще нарастват. Всичко в държавата е счупено, беззаконието се толерира и държавата не работи. Има масови нагласи за недоволство на едни умни и не толкова бедни хора. От 2013 г. протестите са престижни и те няма да се приберат, на тях им е приятно улицата и те ще поставят своите условия”, каза Пиргова.

 

По думите й Волен Сидеров ще напусне коалицията, защото той се опитва да оглави патриотите при евентуални следващи избори.

„Той не говори като член от управлението, а като опозиционер. Критикува постоянно и иска оставки. Той не играе конструктивна роля. ВМРО пострадаха много покрай скандала с паспортите, така че има основание за искане на политическа отговорност от Каракачанов, но това е задача на опозицията, а не на коалиционния партньор”, допълни Смилов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *