Председателят на македонската ЦИК: Референдумът се провали! ПРИЯТЕЛЯТ на Борисов: Успешен е!

Свят

В неделя/30 септември/ бе проведен референдум, на който жителите на Република Македония трябваше да гласуват за промяна на името на своята страна. Само така щели да ги приемат в ЕС и НАТО. 

Референдумът, обаче, се превърна в пълен провал. Това заяви председателят на македонската Централна избирателна комисия Оливер Дерковски, цитиран от РИА Новости. Защото пред урните се явиха едва 36,9% от имащите право на глас, при необходими по закон, за валидност на референдума 50%. В абсолютни цифри, имащите право на глас са 1 806 336 избиратели, регистрирани в Централната избирателна комисия на Македония. Гласувалите са 666 000 души, което е 36,9%. Според председателя на Централната избирателна комисия, цитиран от РИА Новости, за да бъде успешен референдумът, е трябвало да гласуват 50% от регистрираните в ЦИК избиратели, а това прави 903 169 души, от които 50% плюс 1 трябва да гласуват със „за“. Тоест, македонците казаха „НЕ“ на ЕС и НАТО.

Припомняме, че на 17 юни, премиерите на Македония Зоран Заев и на Гърция Алексис Ципрас подписаха договор, който предвижда промяна на конституционното име на страната. От Република Македония, както е закрепено в македонската Конституция, то трябваше да се помени на Република Северна Македония. И цялата дандания бе предизвикана отново от Гърция, която окупира през Средновековието, част от исконната българска историческа провинция Македония, и сега се страхува, нашите братя-българи от Македония, да не си я поискат обратно. Или пък България да не си я поиска обратно.

Заплахата изглежда реална, не за друго, а защото онази част от Македония, която е в рамките на Гърция, е населена предимно със славяни, и граничи с Р. Македония и с Р. България. Условна столица на тази област е град Солун, който е рождено място на светите братя Кирил и Методий. Освен това в Солун има голяма българска диаспора и се издават вестници на български език, въпреки огромния натиск на Атина да погърчи местното българско население. Нито България, обаче, нито Македония са имали някакви претенции за промяна границите на Гърция.

Пътем казано, в тази ситуация референдум изобщо не е нужен, защото как ще се наричат двете области, населени с българи, е работа на двете Македонии. Едната, която е в рамките на Гърция, и другата, която е извън тях. И въобще не е работа на Гърция. Нито на ЕС и НАТО.

Ето защо договорът между Ципрас и Заев предизвиква много спорове и критики сред населението на Р. Македония. И за да бъде придадена някаква видимост на „демокрация“, бе насрочен референдум за това дали жителите на Р. Македония са съгласни с евентуална промяна на конституционното име на страната.

Въпреки пълния провал, обаче, премиерът Зоран Заев нарече референдума успешен. И най-нагло заяви, че сега договорът за промяна името на страната щял да се разглежда в парламента. Тази управленска наглост ни е добре позната, защото Борисов и ГЕРБ непрекъснато я използват. Само че в България, Цецко предварително наглася резултатите и всичко е в полза на Борисов и ГЕРБ.

Ще отбележим, че ЕС и НАТО, които нямат никаква връзка с Македония, също приветстваха „успеха“ на референдума.

Само че, за да прокара договора през парламента, на Заев ще му трябват 81 гласа от общо 120. А той има само 69. Така че много е възможно, ако договорът не мине през парламента, да бъдат насрочени нови парламентарни избори.

За промяна името на страната са председателят на македонския парламент Талат Джафери и лидерът на албанската партия Али Ахмети. Македонският президент Георге Иванов е против и заяви, че Македония е гласувала против договора за промяна на името.

Разбира се, всички знаем, че парламентът изобщо не бива да разглежда въпроса с договора за промяна името на страната, след като народът е казал своето категорично „НЕ“. Само че западната „демокрация“ признава избори и референдуми само, ако са в нейна полза. Всичко останало или се неглижира, или се обявява за невалидно.

Припомняме, че премиерът Зоран Заев бе заявил, че ще подаде оставка, ако референдумът е неуспешен. Но само часове след провала, Заев нахално заяви, цитиран от blitz.bg , че нямало да подава оставка, защото това бил много сериозен въпрос и той не искал да си играе с бъдещето на децата.

Ето ви западняшката „демокрация“. Македонците се усетиха и се обявиха против. Но кой ли ги брои за хора? А Борисовци има и в Македония.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Председателят на македонската ЦИК: Референдумът се провали! ПРИЯТЕЛЯТ на Борисов: Успешен е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *