Президентът категорично: Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО!

България отблизо

Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани.

За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината“.

 

Това каза в специално изявление президентът Румен Радев.

 

„Днес имах разговор с директора на НСО ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка“, разкри  Радев.

„Допълнително охраняваните лица от НСО се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание“, допълни той.

Коментарът на държавния глава идва след като вчера бившият правосъден министър, а сега съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов дебаркира с лодка на плаж „Росенец“ край базата, за която се твърди, че е на ДПС. Охраната на обекта не допусна Христо Иванов да слезе на брега. Според политика, мъжете отказали да се легитимират и да му отговорят защо не го пускат на крайбрежието, което е публична държавна собственост. По-късно Иванов е подал сигнал в полицията в Бургас.

Президентът поясни, че след среща с началника на НСО ген. Красимир Станчев е станало ясно, че охранителите на плаж „Росенец“ наистина са служители на НСО, а към момента в ход е служебна проверка на действията им от вчерашния ден.

Eто цялото изявление на Румен Радев:

 

„Уважаеми сънародници,

Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща държава, когато се преборим с беззаконието и укрепим върховенството на правото. За съжаление те се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни права, това ерозира доверието в държавността. В такива ситуации е важно институциите да поднесат истината.

Днес имах разговор с началника на НСО Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие служители са от НСО. Тече служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от г-н Борисов, който контролира службите, взимащи това решение.

Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Настоях още утре да се свика тричленната комисия и отново да се разгледа необходимостта от охрана на НСО на въпросните лица.

Настоях още утре да се свика тричленната комисия и отново да се разгледа необходимостта от охрана на НСО на въпросните лица, посочи той.
Миналия декемри по мое настояване се събра такава комисия и представителите на тези служби потвърдиха необходимостта от охрана на тези лица.

Днес отново призовах Красимир Станчев да свика тази комисия и да се реши дали има нужда от охрана на тези лица. Очаквам Народното събрание да изпълнява функциите си по контрол на НСО.

Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка в парк „Росенец“ и при установяване на нарушения, да се предприемат действия.

Приетият през 2015 година Закон за НСО реално отне правомощията на президента за контрола, който е в ръцете на изпълнителната власт и НС. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощия по контрол“, заяви Румен Радев.

Припомняме, че вчера от НСО заявиха, че нямат данни техни служители да охраняват въпросния обект и бряг, пише Епицентър.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *