Президентът обеща обединение на българите в чужбина и ги призова да се борят за родината си, независимо къде са

България отблизо
Съвсем скоро президентската институция ще организира голяма среща на сънародниците ни, живеещи зад граница, която да даде тласък за създаването на Национален съвет за българите в чужбина

Това обяви държавният глава Румен Радев на среща с българската общност в Женева. Той припомни, че създаването на такъв орган е предвидено в Закона за българите в чужбина и в Националната стратегия за българските граждани и историческите общности зад граница.

 

Пред българите в Швейцария президентът призова за непримиримост към ниското качество: „Имаме нужда от друго качество в политическия процес, от други критерии за оценка на работата на политици, на управление, друго качество на избирателния процес, на инфраструктура, образование, здравеопазване.“

В България трябва да преминем от количествени към качествени измерители на нашия живот, посочи президентът и даде пример с изграждането на инфраструктура в България, където е най-видимо как вложените пари не отговарят на крайния резултат.

 

„Това означава няколко неща – лошо качество на провеждане на обществените поръчки, неспособност и липса на административен капацитет или корупция, или всичко това заедно. Тези неща трябва да дразнят все повече и трябва да бъдем непримирим“, заяви Румен Радев.

 

Румен Радев, цитиран от БНР,  допълни, че трябва да се стремим не само към добри макроикономически показатели, но и към оценка на качествените параметри. Според него трябва да преминем от количествени към качествени измерители на нашия живот:

 

„Там, където са вложени пари, и то не малко пари, най-видимо е в инфраструктурата, а няма качество. Това означава няколко неща – лошо качество на провеждане на обществените поръчки, неспособност, липса на административен капацитет или корупция. Или всичкото това накуп.“

 

Трябва да се стремим към по-добро образование и по-добро здравеопазване, за да слезем от челните места в класациите за висока смъртност, заболеваемост и обезлюдяване, каза още президентът. Днес президентът Радев ще посети ЦЕРН, където се намира Големият андронен колайдер и ще разговаря с наши сънародници, които работят там.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *