Президентът отново затапи Борисов и Гешев! И посочи за какво се използва прокуратурата!

България отблизо

От администрацията на президента отговориха високо, ясно и спокойно, относно новата атака на прокуратурата около секретаря на държавния глава – Пламен Узунов и твърденията, че подписал консултантски договор с фирма на разследваните братя Бобокови“.

От президентството обясниха, че институцията няма никакво отношение към въпросния консултантски договор, ако изобщо такъв е бил подписван, понеже институцията на държавния глава няма разследващи функции и е принудена да взема за чиста монета онова, което прокуратурата разкрива. А „разкритията“, както неведнъж каза президентът Радев, нарушават следствената тайна и правосъдните закони.

Ето защо, едва ли хората могат да се доверят на прокуратура, която сама нарушава правилата като обвинява на всеослушание хора, които след съдебен процес се оказват невинни.

От президентската институция поясняват, че Пламен Узунов няма как  да е лобирал за посланически назначения, понеже президентът издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина, не по предложение на президента, а по предложение на изпълнителната власт, в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба. Което на практика означава, че прокуратурата не е чела закона за дипломатическата служба.

В становището по казуса, след множеството запитвания на медиите, от офиса на президента допълват следното: „Държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес.

Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниско качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата, допълват от президентската администрация“.

И това е съвсем вярно. Вместо прокуратурата да се заеме със записа от спалнята на Борисов, с непипнатите „Кумгейт“, „Апартаментгейт“, „Суджукгейт“, както и с много други афери и гейтове, тя се занимава с несъществуващи договори, от които не е настъпила никаква вреда за държавата. И които се използват само за омаскаряване.

И това ясно показва, че прокуратурата е превърната в поредната бухалка на властта, за обвиняване и поставяне в подчинение на хора, които се отнасят критично към действията на правителството. По същия начин се действа напоследък, примерно, с Владимир Каролев, на когото определиха гаранция от 50 000 лева за нещо, което десетки хиляди софиянци направиха по време на карантината. Напуснаха София, за да се спасят по някакъв начин от епидемията.

Така че нека прокуратурата да не търси там, където няма нищо, а да се залови с наистина потвърдените случаи на огромна корупция по върховете на властта. Защото именно от там настъпват вреди за държавата, изчислявани на стотици милиони и милиарди левове.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *