Президентът Радев: Главният прокурор няма да бъде избран от Задкулисието!

България отблизо

Битката между президента Радев и премиера Борисов се разпалва отново. Повод за напрежението този път е темата за независимостта на съдебната система.

За да пресече всякакви опити на Задкулисието да си избере отново „свой“ главен прокурор, президентът Радев инициира поредица от срещи и обсъждания, които да предизвикат резонансен отзвук в правосъдната система и в обществото, както и да поставят този въпрос в центъра на общественото внимание. За да направят новия избор невъзможен за манипулиране.

Последователно държавният глава обсъди процедурата около избора първо със Сотир Цацаров, чийто мандат изтича на 10 януари 2020 година, а след това с председателите на Върховния Касационен и Върховния Административен съд, представляващи Висшия съдебен съвет, с главния съдебен инспектор и министър Данаил Кирилов.

Сега президентът Радев свиква кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор. Държавният глава ще изслуша позициите на неправителствения сектор и на професионалните организации на юристите в България, във връзка с критериите за избор и правомощията на бъдещия обвинител №1.

Трябва да има открито изразени обществени очаквания за ясни процедури, за ясни правила, за профил на главния прокурор„, посочи президентът.

Миналата седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да предложи на съдебния кадрови орган избора на наследник на Сотир Цацаров да се проведе на 14-и ноември.

Проектохронограмата на най-важния избор в съдебната система за тази година предвижда процедурата да бъде открита на 15-и юли, а номинации да се правят до 29-и юли.

За да има избор, за един от кандидатите трябва да гласуват поне 17 от членовете на Висшия съдебен съвет, но за да бъде финализиран той, трябва и указ на държавния глава.

А отсега е видно, че президентът Радев няма да подпише никакъв указ, ако избора на нов главен прокурор не се проведе по предварително определени и ясни правила. Защото главният прокурор има правомощията да иска съдебно преследване на корупцията по висшите етажи на властта, както и на най-висшите политици от парламента и правителството.

А това пряко засяга правителството на Борисов и ГЕРБ, за които напоследък излязоха много афери и гейтове. Затова изборът на нов главен прокурор е много важен за Борисов, понеже прокурорът може да поиска и разследване срещу самия Борисов и неговите най-приближени министри и сътрудници в правителството и парламента.

И затова искането на Румен Радев за ясни правила при избора на нов главен прокурор среща такава яростна съпротива от страна на Задкулисието. Но този път Задкулисието няма да надделее.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *