Президентът Радев: Държавата е на автопилот! Борисов управлява еднолично, не се отчита пред депутатите и народа, дори съпартийците му не знаят какво прави!

България отблизо

Парламентът не прие предложението на левицата за допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. БСП поиска задължително министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента.

Предложението беше в последните до два часа от заседанието всяка първа сряда на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите да се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание. След като от гласувалите 164 депутати, “за” бяха 68, против бяха 85, а 11 се въздържаха, предложението не беше прието.

В обръщението си от парламентарната трибуна за началото на есенния сезон, президентът Румен Радев заяви, че очакванията му са за ускорен дебат по важните въпроси. Той бе категоричен, че не може да има ефективно управление на държавата, ако няма пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт. „Българското правителство е едно от малките, което не следва управленска програма, която да е получила одобрението на парламента след публичен дебат. Ако наред със състава на МС, премиерът предлага за одобрение в НС и своята управленска програма, това би било добре”, заяви Радев.

Според президента има необходимост от разпоредба, която да задължава премиерът да се явява поне веднъж в месеца в парламента за отговори на общи въпроси по политиката на правителството. Отказът от блицконтрол бе отстъпление от демократичните принципи и неговото възстановяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма, убеден е президентът.

От своя страна в началото на септември от ПГ на „БСП за България“ обявиха, че внасят промени в Правилника за организацията на дейността на Народното събрание, с които да задължат министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента, за да дава отчет за работата на правителството и за изпълнението на неговите приоритети.

Дариткова обаче заяви, че премиерът не е длъжен да дава отчет, а опонентите му просто искали да се отъркат в рейтинга му, за да повишат своя.

А що за рейтинг има Борисов, забрави да си припомни!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *