Президентът Радев закова: Гешев да спре самодейните опити за атака срещу президентската институция!

България отблизо

Държавният глава Румен Радев заяви, че няма намерение да анализира какви са конкретните мотиви, които са накарали главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд разяснения докъде се простира имунитетът на президента, що е то „държавна измяна” и „нарушение на Конституцията”.

„Гешев трябва да обясни защо”, категоричен беше президентът в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция за третата година от мандата си.

Президентът обясни, че неговият мотив за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата. „Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт.

Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз не мога да гадая какви са конкретните причини. Така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам Конституционния съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело“, каза още Радев.

„От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда.

Много ясно заявих и при встъпването в длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции“, каза още Радев и допълни, цитиран от vesti.bg, че му предстои конструктивен диалог с главния прокурор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *