Президентът Радев от последната минута: Ще се срещна с Ердоган!

България отблизо

Президентът  Румен Радев отговори на отправената му от  Реджеп Тайип Ердоган покана за провеждането на лична среща.

Само че, няма да отиде днес във Варна и няма да склони глава рамо до рамо с Борисов.

„Споделям изразеното от Вас желание да проведем лична среща в близко бъдеще.“ – пише в отговор на поканата Радев. „Предлагам тя да се състои в по време на предстоящата среща на НАТО през юли  в Брюксел. Там ще  имаме добра възможност да обсъдим  заедно  развитието на сътрудничеството и диалога между нашите страни на най-високо равнище“.

Така Радев буквално попари мераците на колегата си да го види във Варна и да участва в миманса.

А днес в Деня на Тракия и 105 годишнината  от Одринската епопея изнесе много силна реч. в столицата пред паметника „Одринска епопея“ в градинката до църквата „Св. Николай Софийски“.

 Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, който бе въплътен във войниците и командирите, дали всичко от себе си, някои дори живота си по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана само в историята.  Последва я жестоко политическо поражение, което доведе  до една от най-големите национални трагедии на България. Тя ще се помни не с войнската ни слава,   а с геноцида,  преследването, избиването на хиляди мирни хора и разорението на тракийските българи. Разорение, което не е компенсирано и досега.

„Надявам се по време на срещата с Ердоган във Варна премиерът Борисов да повдигне пред всички присъстващи въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи и „духовни граници“, в нашите избори,  в религиозните ни дела, в политиката, както и за  обезщетения на тракийските бежанци”, заяви президентът пред журналисти след като постави венец пред паметника на Одринската епопея. Двамата са се срещали нееднократно, но не зная тези въпроси да са поставяни. Сега срещата е пред европейските лидери и е важно те да разберат, че проблемите на България вече са и  европейски проблеми и  очакваме от тях да отстояват българския интерес. Както и премиерът ни да го отстоява. Защото досега няма ясни индикации това да се случва, допълни президентът.

Няма и да се случи, песимисти са българите, които чуха речта на президента, но не вярват в смелостта на Борисов.

По-рано днес шефката на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова заяви, че подобни въпроси няма да се поставят.

„Нека да  търсим национални измерения, когато се обсъждат  толкова важни европейски проблеми. Би  изглеждало нелепо българската страна да сложим на масата и  национална тема. Тя може да се реши и друг път на други разговори.“

Ами защо не я решихте досега бе, Бъчварова?

Борисов всеки месец е при Ердоган на килимчето, пардон на важни разговори.

Решил ли е нещо важно за България?

Докога ще си завирате главите в пясъка?

Докато цялата държава влезе в „духовните граници“, или просто докато се изметете от властта?

Станислава Славова , istinata.net

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *