Президентът Радев пак удари ГЕРБ през ръчичките. Сложи вето на…

България отблизо

Президентът Румен Радев току що наложи  вето над приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Той  го връща в парламента за  ново обсъждане.

Като главен мотив за действията си той изтъква, че гласуваните разпоредби не  защитават обществения интерес, а напротив – увреждат го.

Радев има възражения  срещу § 3 и § 4.

С § 3 се ограничава срокът на задължения на купувачите, които са сключили  приватизационни договори в рамките на 5 години. След това те могат да правят каквото си поискат.  В мотивите на президента за поставеното  вето се казва, че всеки договор трябвва да се разглежда и условията да се определят според обекта на приватизацията и дейността на фирмата, а не всички да се подчиняват на един и същи закон, защото това  създава преимущество на купувачите и не работи  за  обществения интерес, а само за тях.

§ 4 пък позволява на приватизаторите да платят неустойките към държавата само за първите пет години от сключения договор. Те не са изпълнили  задълженията си към сделката и държаната, но са си платили неустойките и законът повече не ги лови. По този начин  ще се облагодетелстват неизправни купувачи, които ще се измъкнат от непогасените плащания на неустойки, след като изтекат  тези 5 години. И държавата няма да може да потърси парите си.

Според Радев приетата уредба ще облагодетелства най-големите наушители на привотизационните договори и те ще станат недосегами за закона след петата година.

Новата наредба създава условия за лично облагодетелстване в големи размери и ще се отрази на сумите от сериозни  неустойки, които трябва да постъпват в държавната пенсионна система и в бюджетите на общините.

Ветото на президента ще засегне най-сериозните олигарски и сделките им и техните политически покровители.

Във връзка с ветото се очакват още днес нови атаки срещу президента, а армията от платени драскачи в медиите и социалната мрежа да се активизира до червено.

Очаква се и нова серия компромати срещу Радев с цел смъкване на рейтинга му, коментираха веднага политолози.

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Президентът Радев пак удари ГЕРБ през ръчичките. Сложи вето на…

  1. Вече знаеме, научихме си урока след толкова възражения на герб, не са в състояние да ни изненадат! Биха ни изненадали ако разумът им покаже правилното решение, но тъй като не носи за тях никакви облаги разума го заключват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *