Президентът Радев ТВЪРДО: ГЕРБ не прилагат закона срещу престъпници и насилници!

България отблизо

Президентът Румен Радев смята, че е абсолютно безотговорно да се подписва и ратифицира, който и да е международно правен акт, без да бъдат проведени задълбочени и изчерпателни дебати в общественото пространство.

Българският президент е категоричен, че обществото и управляващите трябва да са наясно какво се приема или ратифицира в Министерския съвет и в Народното събрание, а не постфактум да се установява, че е прието нещо, което работи против националните интереси на страната.

Борбата срещу домашното насилие над жени и деца, според президента, трябва да се води от оторизираните български органи – полиция, съд и прокуратура. В съответствие с българския закон за защита от домашно насилие. И то тук, сега и прилагайки го в пълен обем. Защото се вижда, допълва Румен Радев, че съществуващите в България закони, явно не се прилагат, както трябва. Затова се хвърляме да подписваме и ратифицираме конвенции, които носят повече декларативен характер. И не е ясно точно какви са целите, които те преследват.

Но всички разбират, че самата тайнственост и бързина, самата липса на задълбочен дебат по приеманите от Министерския съвет и парламента международни документи, показват, че има нещо съмнително и неизяснено в непрозрачните действия на управляващите от ГЕРБ.

Това усещане се подклажда от факта, че така наречената Истанбулска конвенция иска от нас да поемем няколко сериозни ангажимента, подчертава президентът.

На първо място, ако подпишем конвенцията, ние трябва да променим българското законодателство. И промяната, простичко казано, означава да учредим специални права за хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Трябва все пак, дебело да подчертаем, че правата на българските граждани са определени още в Конституцията на България. Член 6 провъзгласява, че не се допуска дискриминация или ограничаване правата на гражданите, основано на раса, народност, пол, религия и т.н. Каква по-голяма защита, и какво по-голямо признаване на правото на защита на всеки гражданин, от закрепването му в самата Конституция на държавата? Но освен в Конституцията, правата на гражданите са защитени и в още много закони. И един от тях е Законът за защита от домашно насилие.

Ето защо адвокат Владимир Шейтанов, човек с изключителен опит, който защитаваше българските медицински сестри в Либия обяви, че ЕС превръща Истанбулската конвенция в средство за постигане на своите политически цели. А те са ясни. Пълен контрол и доминация. Тотално господство, което трябва да заличи държавите и народите.

Второ, трябва да направим специални учебни програми, по които децата, още  от ранна възраст да учат за различните социални роли на мъжете, жените и хората с друга сексуална ориентация. Дали тази конвенция иска децата ни да се научат да гледат на ролята на различните полове нееднотипно? Тоест, че мъжът може да изпълнява и друга роля, освен мъжка? Ние сега не знаем. И на този етап никой не ни казва нищо по този въпрос. И сигурно ще научим, след като бъде вече късно.

На трето място, ние ще сме задължени като държава, да приемаме мигранти от Близкия Изток и Африка, които ще определят себе си като хора, изложени на риск от домашно насилие, или вече подложени на такова. А всеки знае, че тук, в страната ние имаме достатъчно радикално настроени мюсюлмани, за да приемаме още. И то без да знаем дали наистина хората, които идват от там, са в риск от домашно насилие, или – не. Може да се получи още един огромен поток от хора към България и към страните от ЕС, подобен на този, който стана по време на войната срещу джихадистите от Ислямска държава. А може би точно това е една от целите на така наречената Истанбулска конвенция? Кой знае? Като се има предвид първата мигрантска вълна, не бива да изключваме и втора такава.

Накрая трябва да отбележим, че президентът Радев отново улучи точно в десятката. Много внимателно, премерено и дипломатично, той посочи на премиера Борисов и неговите министри, че да се приема бързешком и без всенародно обсъждане, такъв важен за страната ни проект е абсолютно неприемливо. И за пореден път разобличи тайните договорки в управлението на ГЕРБ.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Президентът Радев ТВЪРДО: ГЕРБ не прилагат закона срещу престъпници и насилници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *