Президентът Радев твърдо: РАЗМИНАХМЕ СЕ с правителството на Борисов!

България отблизо
„Изводите, които направихме днес касаят най-вече разминаването в нашата оценка за антикорупционната комисия, до колко НС осъществява реален контрол върху тази Комисия“.
Това заяви президентът Румен Радев след проведеното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност с основна тема борба с корупцията по високите етажи на властта.
„Имаме и разминаване на оценката на ефективността на нормативната база. Защото има нарушаване на институционалния баланс при назначаване на ръководството. Последните разкрития демонстрират, че има съществени разминавания“, допълни той.
„Предложих следните решения: – 1. Народното събрание (НС) да приеме нов закон за борба с корупцията; – 2. НС да създаде временна Комисия за проверка на „Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“ (КПКОНПИ); – 3. Органите по сигурността да направят проверка в кратък срок на всички информации, касаещи лица, заемащи висши длъжности – 4. Изпълнителната и законодателната власт да предложат пакет, насочен към ограничаване на корупцията“, поясни президентът.
„Нямах намерения да свиквам днешния КСНС. Помните, че преди година и половина го свиках във връзка с новия тогава антикорупционен закон. Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност, предложих принципи за реално противодействие на корупцията, но всичко бе отхвърлено от управляващите“, припомни Радев. „Когато избухна „Апартамнетгейт“ вместо да се задействат активно, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем. Мисля, че никой не го отрича. И този проблем касае националната сигурност“, категоричен бе Радев.
Радев обясни защо не покани шефа на „Антикорупция“ Пламен Георгиев, започвайки с уточнение, че е поискал доклад от Комисията „Антикорупция“: „Изисках доклад от зам.-председателя на Антикорупционната комисия. В рамките на този ден излязоха публикации, че зам.-председателят има същите проблеми като председателя. Именно затова отмених поканата си към него“.
„На безочието на дадени политици и усещането за безнаказаност трябва да се сложи край. В провинцията може да се дублират скандалите, които вървят в столицата. „Апартаментгейт“ не може да се лекува с оставки. В публичното пространство се шири мнението, че той е само айсберг на ширещата се корупция“, поясни президентът.
„Българите трябва да научат своите политици да живеят само от заплатата си. А има обидно унизителни пенсии и малки заплати“, каза още Радев. Според него налице е растяща криза в доверието. Тя ще бъде преодоляна или с енергични мерки от съответните органи и институции или тази криза ще се задълбочи и ще доведе до непредсказуеми последици. „Нямаме време. Трябва да се вземат адекватни и решителни мерки, за да се докаже, че има държавност“, допълни президентът.

Tagged

3 thoughts on “Президентът Радев твърдо: РАЗМИНАХМЕ СЕ с правителството на Борисов!

  1. Нищо не може да се добави към казаното от президента . Но герберастите се отбраняват от справедливите му упреци като глутница хиени от лъв .

  2. Глутницата хиени нападат лъв отвсякъде , разчитайки на множеството си . Но това не отменя факта , че хиените смърдят .

  3. Президентът абсолютно точно казва истината! ГЕРБ се бориха да подчинят ДАНС на МС и тази структура от независим и безпристрастен орган стана зависим инструмент за разчистване на сметки с противниците на ГЕРБ. Необходимо е тотална промяна в статута на ДАНС и разчистване на политическите назначения, т.е. на зависимите и корумпираните в тази структура. Недопустимо е и ДАНС и МВР да бъдат под една институционална шапка. Тези две структури би следвало да дават мнение от независими помежду си разследвания, както относно придобиване на статут на български гражданин, така и относно престъпленията във властта. В сегашния формат и двете структури изпълняват поръчки на МС, за което крайното решение е на Президента. Президента умишлено е лъган и подвеждан, той няма орган който да извършва независимо разследване, той е принуден от МС да действа на сляпо. Комисията също е паразитен орган. Защо, защото дейността й се ръководи от управляващата политическа формация и се контролира от парламент, който не се ръководи от разпоредбите на Конституцията, а се управлява от ръководи от шефа на изпълнителната власт. Парламент, който приема закони на парче, за да узакони беззаконието и престъпленията на властта и на самите депутати. Комисията не може да бъде независима и ефективна, защото най-голямата корупция е в Парламента и в Министерския съвет. Да не забравяме все пак какъв пост заемаше Пламен Георгиев преди Комисията, по време на офанзивата за издаване на български паспорти на ислямистки функционери – беше Шеф на ДАНС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *