Протестите притискат все повече властта! Народът е непреклонен, иска кардинална промяна, и то веднага!

България отблизо

В шестата поредна вечер на антиправителствени протести демонстрацията пред Министерския съвет ескалира.

Участници в протеста хвърляха бутилки и бомбичка по бившия Партиен дом, сега сграда на Народното събрание и счупиха стъклата на дясната врата откъм президентството. Напрежението продължи не повече от 15 минути, а около сградата има плътен кордон от тежко въоръжени жандармеристи с шлемове и щитове, предаде БНТ.

До напрежението се стигна малко след 22 ч., когато двама младежи се изкачиха по фасадата на бившия Партиен дом, където разпънаха транспарант с надпис „Продава се“, а събралото се множество протестиращи започна да ги аплодира.

В един момент обаче, транспарантът падна върху стълбите на сградата и няколко от протестиращите искаха да го вземат. Момчетата започнаха да слизат, а събралото се множество опита да ги защити от органите на реда.

Организаторите на протеста се опитаха да преговарят с протестиращите, за да ги успокоят. По-късно заявиха, че случилото е провокация и те се разграничават от него.

Около 23 ч. ситуацията се нормализира и всичко изглежда спокойно. Полицаите продължават охраната, но със свалени шлемове и каски.

По информация на БНТ е пострадал служител на реда. Той е държал марля в областта на врата си, а на място е пристигнала линейка, която го е транспортирала в „Пирогов“. Свидетел съобщи, че е видял окървавен полицай, с травма в областта на лицето.

А Агенция „Фокус“ съобщава, че мъж е откаран с линейка, след като е пострадал по време на протестите пред Министерски съвет. Мъжът е с травма на главата.

Малко по-рано днес движението на пл. „Независимост“ беше спряно и протестиращите се събраха в карето между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството.

Минути преди 20 часа протестиращите тръгнаха на шествие из града и обиколиха сградите на институциите в центъра, като неуморно скандираха „оставка”, „Гешев е позор – оставка и затвор”, „всеки ден ще е така до победата”, надуваха свирки, водени от ударите на барабан.

От бул. „Дондуков” по ул. „Г.С. Раковски” протестното шествие мина покрай храм-паметника Свети Александър Невски, където кордон полиция и жандармерия отклони хората, за да не могат да стигнат до сградата на парламента.

Оттам множеството заобиколи по ул. „Оборище” и блокира движението по бул. „Васил Левски” в района на Софийския университет, където спря и скандира „мутри вън” в продължение на няколко минути. Със завой по бул. „Цар Освободител” протестът се насочи към Народното събрание, където има две линии полиция – първата с жълти жилетки „Антиконфликт”, а втората на екипирани представители на реда с каски и щитове.

След шествието протестиращите се събраха отново в т.нар. „триъгълник на властта“. Пред сградата на Министерския съвет скандиранията са за оставка.

Освен в столицата хората изразяват недоволството си и по улиците на Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол. Българската общоност в в Берлин, Лондон и Виена също протестира, предаде БГНЕС, цитирана от Вести.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *