Професионалните шофьори: В пакета „Мобилност“ има положителни неща! Протестите бяха преувеличени!

България отблизо

„В пакет „Мобилност“ имаше някои точки, които бяха положителни за шофьорите. Ние  подкрепихме българския бизнес, превозвачи и транспортни фирми, но в пакета имаше точки, които щяха да ни помогнат да увеличим осигурителните прагове. За съжаление този доклад беше категорично отхвърлен“. 

Това коментира Господин Иванов, зам. председател на Сдружението на професионалните шофьори, цитиран от economic.bg.

Запитан какво е мнението му за другите две проблемни регулации – задължителното връщане на шофьора в родината на всеки 4 седмици, както и почивката му извън кабината, Иванов поясни, че тези точки по-скоро касаят превозвачите. На тях им се усложнява превоза, услугата, която извършват се оскъпява и естествено това влияе като цяло негативно на самия бизнес и на неговата печалба.

Относно това дали е по-добре да се прекарва свободното време в кабината или на мотел, когато има възможност, Иванов сподели, че по този въпрос има раздвоение между шофьорите. „Някои шофьори предпочитат да си почиват сами в кабините,  защото условията им  са много добри. Новите модели камиони предлагат много екстри и са подобрени“.

„Но има и шофьори, които предпочитат да спят на хотел или по-често да се прибират. Има и такива, които искат да направят по-голям брой командировки в Европа за повече пари, така че по тази тема отговорът е строго индивидуален. Нашето мнение е, че трябва шофьорът сам да избере къде да си прекарва почивката – не можеш да накараш човек да отиде на хотел, ако той не иска“.

„А това прибиране на всеки 4 седмици е проблем по-скоро на превозвачите. Услугата се оскъпява“, резюмира Господин Иванов.

Запитан защо българските фирми говореха масово за фалити и емиграция, ако бъдат приети промените в пакета и можем ли реално да говорим за фалити на българските компании, зам. шефа на Сдружението на професионалните шофьори заяви следното, цитиран от economic.bg:

„Според мен картината беше преувеличена. Да, сигурен съм, че щеше да има проблем, но точно големите фирми може би щяха да успеят да се ориентират по-добре. При малките проблемът щеше да бъде по-голям. Бройката обаче при всички положения беше силно завишена“.

„Цифри от сорта на 150 хил. шофьори остават на улицата, 450 хил. семейства емигрират – за нас това е абсолютно преувеличено. Първо, не всички шофьори са международни, пакетът „Мобилност“ няма да засегне в такава степен всички. Сигурен съм, че може би щеше да има някакви усложнения за превозвачите – оскъпяване, може би някакви сътресения, но не чак в такава степен, каквито апокалиптични картини представиха“.

Журналистите от изданието попитаха още, какви са причините Сдружението на професионалните шофьори да не присъства на протеста на превозвачите в Брюксел, а Иванов отговори, че по някои точки Сдружението имало различно виждане. Но въпреки че не са били в Брюксел, те подкрепят протеста на превозвачите в искането им да бъдат равнопоставени със своите западноевропейски колеги, да не им се налагат дискриминационни правила и да могат спокойно да упражняват работата си.

Господин Иванов коментира, че ябълката на раздора между превозвачи и шофьори е, че шофьорите искат за равен труд равно заплащане, и също така по-високи осигурителни прагове. Той отбеляза, че в последните години няма диалог между превозвачи и шофьори, което е довело до по-малката подкрепа.

Редактор Виктор Самуилов, istinata.net

Tagged

1 thought on “Професионалните шофьори: В пакета „Мобилност“ има положителни неща! Протестите бяха преувеличени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *