Проф. Александър Маринов: Радикална промяна на днешното здравеопазване не е изгодна само за тези, които богатеят на гърба на болните!

България отблизо

Проф. Александър Маринов иронизира жестоко управляващите, задето обявиха, че най-страшната ерес, която се пропагандирала тези дни била искането за радикална реформа на здравната система.

Той уточни, че всички искат тази реформа, с изключение на онези, които са направили много, много пари от нея, на гърба на здравето и живота на останалите.

Смешно е да се говори, че искането за радикална реформа на здравеопазването щяло да счупи системата. Напротив. Реформа, която ще направи болниците лечебни заведения, а не търговски дружества, ще е в интерес на всички, освен на онези, които богатеят за сметка на страданията на другите. Здравеопазването не е „свещена крава“, която не бива да се пипа, допълни проф. Маринов в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“.

Ето затова сериозно трябва да се помисли върху Конституцията на България, каза проф. Маринов. Той бе категоричен, че нямаме нужда от Конституция, която е приказка, а от такава, която да бъде приложима, да действа и да влияе на живота ни. В това отношение са нужни много големи промени, за да се прекратят такъв тип злоупотреби с властта, каквито има напоследък и каквито зачестиха през последните две години.

Според политолога, повечето политици не си дават сметка, че тласкайки народа към съсловно разделение провокират неговия гняв, защото са се самозабравили.

„Те живеят с мисълта, че нищо никой не може да им направи. Най-много да влязат или излязат от един формат на властта, но ще влязат отново там. Аз не случайно съм говорил и друг път за многократните властови превъплъщения на министър Кирил Ананиев. При това, забележете, не случайно Ви го казвам – този човек и много други се превъплъщават по ръководството на различни премиери. Страшното е, че в своите превъплъщения, те изпълняват коренно различни политики. И всеки път се кълнат, че тези политики са правилните“, каза още политологът.

Проф. Александър Маринов допълни, че политиците не осъзнават, че тласкайки народа към съсловно разделение провокират неговия гняв, и не е много трудно да се каже дали това е добре или зле.

Според анализатора, този начин на глупава употреба на властта предизвиква ярост и гняв, и като че ли се провокира съзнателно. Все едно някой стои върху едно буре с барут и драска клечка след клечка кибрит – обобщи той.

Събития, като това с медицинските сестри, които се барикадираха в Народното събрание, разтърсват обществото, каза още проф. Маринов. И допълни, че това, което изглежда като израз на безнадеждност и отчаяние, в смисъл на нарушаване на общоприетите норми, е постъпка на медицинските сестри, която буди надежда. Защото, според него, тези хора, които говорят, че това е провокация и че медицинските сестри са се готвили за това, вероятно не са заставали на перваза на прозорец и не знаят колко е „лесно“ да накараш някой да застане на крачка от смъртта.

Проф. Маринов допълни, цитиран от epicenter.bg, че когато статуквото се брани със зъби и нокти, щурмът ще е отчаян.

„Спомняте си този стих от Вазов: „Щурмът е отчаян, отпорът е лют“. Да, „отпорът е лют“ на статуквото, защото става дума за огромни интереси. И от другата страна сме ние гражданите. Нямаме друг избор, освен да победим, ако искаме да оцелеем. Защото  заедно с нас загива и България.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *