Проф. Андрей Пантев: Независимостта не е гаранция за свобода! В момента не сме нито независими, нито свободни!

България отблизо
Независимостта е преди всичко отхвърляне. Независимостта не е гаранция за свобода, условие е. Усещането за самостоятелност означава да не се влияеш от друг. Днес това е важна, но тогава е било отблъскващо, било е почти позорен етикет.

Това каза пред БНТ проф. Андрей Пантев по повод днешния празничен ден.

 

По думите му с Независимостта сваляме фесовете и ставаме „барабар Петко с мъжете“. С умела дипломация и вътрешна воля сме постигнали това равнопоставяне на България на картата на световния театър. Това е смисъла – когато си вътрешно сплотен. Става почти кротко. Това събитие не влиза в литературата, във фолклора в изкуството, защото е направено като последен акорд на априлсакта епопея. Нашият триумф от 1912 г. не би бил възможен без тази независимост. Следващите провали са залязване пред изгрев, от опиянение към отчаяние. Това може да се обясни с нашата мания към величие, която ни лишава от възможността да мислим реално.

 

Никоя държава не е одобрявала събитията от 1908 г., но всички виждат, че това не може да бъде предотвратено, защото една държава го иска.

 

Проф. Пантев определи присъединяването ни към Тристранния пакт  като последното независимо решение, което е взела България.

 

Той коментира и случващото се в ЕС с думите, че от джобовете на Юнкер не тече интелект, както и, че винаги ще има втора и трета скорост, защото в един съюз попадат Черна гора и Франция, Малта и Германия.  „Костурица казва, че ЕС е построен по модела на СССР. ЕС е тромав и неуспешен експеримент.“, каза още професорът.

 

Демокрацията не е за всеки, това не е картоф. В Англия винаги е имало скепсис. Историческото значение на Брекзит ще е, че все пак демокрацията работи. Брекзит е първата птичка на едни вътрешни разногласия. А след това всички държави рано или късно отново ще поискан своята независимост.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *