Проф. Боян Дуранкев: Аз съм по-ляв от БСП!

България отблизо
Учудващо е защо толкова много политици смятат, че се раздвоява левия електорат. Те може би мислят, че хората са глупави и не правят разлика между „Коалиция за България“ – нашата коалиция, и „Коалиция БСП за България“. Разликата е пределно ясна. Между другото вътре има и различни листи. Ако беше едно и също, нямаше да има разлика.
Това заяви кандидатът за евродепутат от партия АБВ проф. Боян Дуранкев в ефира на предаването ”Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.
Аз съм на една доста добра възраст, напреднала, и би било редно на тези години да стоя някъде с приятели и да пия кафе или ракия. Но не мога да си позволя подобно нещо по няколко причини: Първо – не виждам добри решения за по-добро бъдеще на нашите деца и нашите внуци в момента; Второ – не виждам все още ясна посока на самия Европейски съюз, накъде трябва да поеме и ще обърне ли внимание на страните, които са по-слабо развити; Трето – не виждаме решение на демографския проблем на България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша, страните, които са донори на другите държави в Европейския съюз.
Ако трябва да обобщя, смисълът на Коалиция за България е, чрез европейския парламент да променим голяма част от нещата в България. Битката ни ще бъде в Брюксел и няма да се занимаваме с дреболии, като например паважа на някоя улица в някое село., обясни проф. Дуранкев. Според проф. Дуранкев противниците на Коалиция за България са тези, които са обещавали светло бъдеще на българите. ”Това са партиите на прехода, включително и БСП, и СДС, ДПС, което винаги се прилепваше към всички управления пряко или косвено, слагам донякъде и сегашното управление, тъй като има и добри решения, и слаби решения, и лоши решения.
Най-слабото нещо на сегашното управление обаче не мога да го подмина. След кризата от 2007 година,  България е страната, в която най-бързо нараства неравенството. Елитът така се е откъснал нагоре, не говоря за елита на ГЕРБ или БСП, защото те са еднояйчни близнаци до голяма степен, но елитът така се е откъснал, че ако в света е 1% срещу 99%, в България е една стотна от процента срещу всички останали. Те не разбират тежненията и проблемите на малкия българин, като започнем по линия на минимална заплата, средните доходи, покупка на нещо елементарно. Младеж да се опита да си купи двустайно жилище и да отгледа две деца е непосилна задача със средната работна българска заплата”, каза още той.
Искаме да променим нещо, което започна с нашите превозвачи, едно условие, което беше поставено в Европейския парламент сегашния, който си отива, и да го променим в бъдещия.Условието е, че за равен труд трябва да има равни заплати, равни почивки, равни отпуски. Затова ние предлагаме следното нещо: подкрепяме плана Макрон в един пункт, който за нас е изключително важен – това е минимална работна заплата. Минималната заплата средно за Европейския съюз в момента е точно 926 евро или 1852 лева, което означава, че ако не се променят нещата всички ще си сложат един GPS и отиват или към Терминал 2, или към Калотина.
Да не коментирам средната работна заплата в Европейския съюз, тя е чудовищна, дори не бих я споменал, защото тя е обидна за България. Какво можем да направим? Това, което в плана Макрон изисква конкретика, е какво означава минимална работна заплата в Европейския съюз и това, което сме обсъждали с колегите от Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша, е да се достигне минимална работна заплата, която е половината от средната в Европейския съюз. В България тя би трябвало да бъде 463 евро. Това не е възможно да стане за 2 години., каза професорът.
Ще настояваме една 10-годишна програма за догонващо развитие, специално за България и Румъния, това означава, че трябва годишно допълнително да се насочат около 1 млрд евро от европейските фондове към най-слабо развитите страни. Не най-богатите страни да се развиват най-бързо, а обратното, най-бавните да се развиват най-бързо, за да започнат да догонват богатите страни. По това в предварителните разговори със 7 страни имаме съгласие, разказа Дуранкев.
В лично качество аз съм независим, но се определям като ляв човек. Бих казал даже по-ляв от БСП, не скри той. Корупцията не може да се бори от Папуа, Нова Гвинея или Брюксел. Корупцията трябва са се бори там, където я има, а ако не може трябват общи европейски мерки, категоричен бе професорът./Блиц/
istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *