Проф. Дуранкев прогнозира пълен крах на…! Ето какво се случва!

България отблизо

Европейската икономика и тази на Великобритания не са готови за Брекзит. Това каза икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев, цитиран от „Фокус“.

Според него, Европейския съюз от една страна е съюз, но в много други отношения не е. Защото общността вече почти престава да бъде съюз, а съвкупност от държави, всяка от които дърпа към себе си, обясни той.

„Без координация и без планове ЕС е обречен на тотален провал. Само като обеца на ухото е Брекзит, с който днес Великобритания се гордее, но не и ЕС, тъй като се очакват солидни сътресения, на страните, които останаха в съюза.

Припомням, че държавите-членки имат огромен дефицит с Великобритания, а тя има дефицит с Германия. От тази година се очакват сътресения, а те винаги изникват тогава, когато е необходима промяна“, коментира икономистът.

Проф. Боян Дуранкев даде пример с Полша, която настоява за повече Еврофондове, Унгария, която се дърпа в друга посока и България, която гледа да угоди повече на „големия брат“, отколкото на партньорите в ЕС.

По думите му, Брекзит ще нанесе удари по европейската икономика. Той изрази надежда новото управление на ЕС да докара по-добра координация. Но, честно казано, икономистът не вярва много в това. Не за друго, а защото Евросъюзът се състои от суверенни държави, които в последно време намират, че членството в ЕС им носи повече минуси, отколкото плюсове. Заради това се получава голям разнобой в исканията на отделните страни, всяка от които иска да запази своя интерес, но това няма как да не засегне интересът на другите страни.

И точно в това, според икономиста, е Ахилесовата пета на Евросъюза. Невъзможността да съчетае различните и често противоположни интереси на страните-членки. Затова вместо съюз се получава като в баснята „Орел, рак и щука“. Всеки дърпа чергата към себе си и накрая страните се разбягват на всички посоки.

Експериментът, наречен ЕС не успя да проработи по простата причина, че е много по-лесно отделните страни да сключват стратегически или временни съюзи и договори с други страни, когато това отговаря на националните им интереси. А да съчетаеш интересите на 30 държави, които на всичко отгоре се намират на един континент – ето това е наистина невъзможно.  Примерът с „пакета Макрон“ е очевиден. Това, което е изгодно за френските превозвачи не е изгодно за нашите.

И ако ЕС не се реформира, тоест ако не си остане само търговска, а не политическа организация, той ще се разпадне и ще изчезне много по-бързо, отколкото неговите създатели са си представяли.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *