Проф. Константинов със скандално изказване за електората. Били сме глупави и неграмотни! И още…

България отблизо

Има един много интересен момент, занимавам се с недействителните гласове от 17 избори насам. В началото те бяха решително под 5%, дори стигаха под 1,5%, под европейското ниво.

В последните години много се вдигна нивото на недействителните гласове, което е свързано с масовото оглупяване на населението. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“, цитиран от Канал 3.   „Оглупяването е масово, за най-голямо съжаление, обичам да наричам нещата с истинските им имена. Рязко падна качеството на гласуващите и на администрацията. Просто от нашите училища излизат неграмотни ученици, а образованието е основата на всичко“, изтъкна професорът.   Според него предимството на машинното гласуване е, че „с машината не можете да произведете недействителен баланс, още повече, че нашата бюлетина съдържа поле „не подкрепям никого“. „За мен това е ползата от машините, че не може да има случайно недействителен глас. Но ако някой се обърка и натисне друго квадратче, тогава може да е гласувал формално вярно, но не за когото е искал. Надявам се, че няма да има фалове с машините. Но трябва да бъдат обучени хората“, каза още проф. Константинов.

Той не смята за основателни съмненията към фирмата от Венецуела, която е производител на машините. „Самата фирма е от известните производители на машини. Упрекът е по-скоро, че с нейните машини, по думите на самата фирма, са били извършени изборни манипулации. Случаят е известен на публиката по изказвания на самата фирма“, подчерта Михаил Константинов.   „Аз не споря за качеството на машините – надявам се, че са хубави машини. Искам да кажа, че тази история – с машинното гласуване, се разделя на две части. Преди да се вземе решението бях против, най-малко, защото в Европа няма такова нещо. Но щом е взето вече решението, трябва всички да направим така, че гласуването да премине с успех. Както в една фирма – до вземането на решение се спори и дискутира, но след като се вземе решение, всички играят за него“, каза проф. Константинов.

Tagged

1 thought on “Проф. Константинов със скандално изказване за електората. Били сме глупави и неграмотни! И още…

  1. Аааа, такова нещо никога май не може да се случи в България- „след като се вземе решение- всички играят за него“! Първо в България общо взето много трудно се вземат правилни решения и игри има най- ралични, като всеки играе за себе си в зависимост от личния интерес! А оглупяването наистина е масово! Променен е и етническия състав и средата го позволява… С една дума- изтървана работа! При това положение България не може да бъде силна и нормална държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *