Проф. Маринов ГНЕВНО: ЗАПАДНИТЕ спецслужби НЯМАТ работа в България! Не сме замесени в техните КОНСПИРАЦИИ срещу Русия!

България отблизо

Миналата седмица британците хвърлиха бомбата, че третият заподозрян по случая „Скрипал“ е свързан с предполагаемото отравяне на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, което стана три години по-рано. 

След това гръмна информацията, че парични преводи на голяма стойност от държавната компания “Петролеос де Венесуела“ (PDVSA) са минавали през български банкови сметки и част от средствата са напускали страната ни, с вероятно неистински основания.

И веднага в Министерския съвет цъфнаха британският посланик Ема Хопкинс и американският Ерик Рубин. И така от Гебрев“ до „Венецуела“, България пак се озова в центъра на световните новини.

Двамата посланици веднага започват да питат за аферите. И получават основателните отговори, че няма отравяне с „Новичок“, и че случаят с парите от Венецуела се разследва. Само че това не им е достатъчно и те дават карт бланш на своите спецслужби да нахлуят вече официално в България.

Затова политологът проф. Александър Маринов пояснява, цитиран от epicenter.bg, че нашите служби са достатъчно компетентни и трябва да бъдат оставени на мира, за да изяснят ситуацията.

„Първо трябва да се изясни фактическата страна на въпроса. Аз смятам, че са интересни най-вече бързината и ентусиазма, с които бяха раздухани тези истории, за да се превърнат в скандали. Просто трябва да се установи истината, тъй като много от твърденията, които са свързани с тези случаи, са странни и необосновани”

„Разбира се, големият въпрос е: какво искат поръчителите да внушат на обществото, чрез тези скандали – че българските служби не си вършат работата, или че вършат работа в полза на други държави, или на някакви частни интереси? Защото тук се навързва голяма конспирация“, коментира проф. Маринов.

Между другото има определени становища на прокуратурата, на които никой не обръща внимание. Прокуратурата заяви, че Гебрев не е отровен с някакъв специален препарат от типа на прословутия „Новичок“, а с инсектициди. Излязоха и други интересни подробности във връзка с двете афери „Гебрев“ и „Венецуела“.

„Единственото, което предизвиква изненада за мен, са тези припрени и хаотични действия на държавни институции и хората, които ги ръководят. Това е странното“.

Въпросът е: Защо? Дали защото те самите по някаква причина са притеснени, искат нещо някому да докажат, или просто защото са обект на натиск? Между другото не са само тези два случая. През последните седмици доста странни неща направиха българските институции, които създадоха впечатление, че те по-скоро се грижат да угодят някому извън България, отколкото да изработят и защитят обоснована, отговаряща на нашите интереси позиция.

В този хаос трябва да знаем, кой какви цели преследва, и какви ще са последиците, защото нищо чудно да се окаже, че България е най-несигурното място на света, където се случват всякакви чудесии. То много чудесии се случват в България, но те не са в жанра на шпионските скандали. Ние знаем колко дертове има и управлението на държавата, и начинът, по който живее българинът и така нататък. Но сега да ни намъкват в тези скандали световни и шпионски, да ни поставят като косвена жертва, както се казва, на големи и опасни игри… Аз мисля, че трябва да внимаваме и не трябва да бързаме с това да си късаме ризата на гърдите“, подчертава проф. Маринов.

Политологът заяви още, че обръщаме внимание на тези скандали именно защото на практика върхът на държавата и националната  сигурност на страната е ангажирана – премиер, главен прокурор, шефове на спецслужби, ресорна парламентарна комисия плюс двама посланици. Той коментира, че за него е странно това бързо и светкавично общуване с посланиците. Това създава впечатление, че някой е гузен и иска някому нещо да доказва и да се оневинява.

Защото, откъде накъде, ще викаме посланиците на Великобритания или на САЩ преди нещата да са изяснени? Защо? Какво показваме? Не сме ли суверенна държава? Тези неща трябва да си ги решават българските институции. Защо трябва да се отчитат пред чуждите посланици? Това за мен е непонятно, продължава Александър Маринов.

Кардиналният въпрос за проф. Маринов е защо се помпат тези две афери, като едната за Гебрев е извадена от нафталина, понеже е станала преди 4 години?! И тук, премиерът, заедно с Цветанов като председател на парламентарната група на управляващата партия, трябва да отговорят, с каква цел помпат тези безсмислени афери. Защото случаят „Гебрев“ е отдавна изяснен, а Венецуела е страна, която е призната от 83% от държавите в ООН. И да се правят сделки с нея изобщо не е незаконно. За какво пране на пари от българска страна тогава, може да става въпрос?!

Проф. Маринов коментира и какви биха могли да бъдат евентуалните отговори на този въпрос. Според него, някой на Запад иска да внуши, че в България е пълно с представители на руските тайни служби, които правят каквото си искат. Но в действителност е точно обратното. Тайните служби на западните страни и САЩ са като у дома си в страната ни. Защото Цветанов непрекъснато ходи на спявки при тях, и в САЩ, и в Интерпол, а вероятно и на други, по-секретни места. Истината, по думите на проф. Маринов е, че Русия не си позволява да прави онова, което западните служби правят от стотици години по целия свят.

Нещо повече. „Българските специални служби много отдавна са афилирани към други служби, не към руските. Другаде дават отчет, другаде се формират задачите и т.н. Как е възможно за някакви политически, по-скоро бих казал, дори не български, а други, чужди политически цели, да се хвърлят такива обвинения? Защото е ясно, че няколко души сега, или групи от хора, искат да наберат точки пред някакви свои чуждестранни покровители със сензационни разобличения. С други думи, Западът иска да ни замеси в своите конспирации срещу Русия“.

„После, откъде накъде българският министър-председател ще прави срещи при себе си в своя кабинет с чужди посланици, като при това вика представители не само на изпълнителната власт, а вика представители на съдебната власт? Откъде накъде? На какво основание? Дело ли има, разследване ли има, нещо, което да е разкрило шокиращи факти? Как представя това България пред света? Оставете света, какво си мислят българските граждани за своите институции?

Да ви кажа, за нормално мислещия човек, това е немислимо. Да забъркаш държавата си в такъв скандал и то срещу нашата освободителка Русия…“, завършва емоционално своя анализ проф. Маринов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *