Проф. Светлана Шаренкова призова: Г-н президент, оставете графиците, идете на Парада на победата в Москва!

България отблизо

Господин президент,

през есента на 2016 година бяхте избран с гласовете на два милиона български граждани – различни по етнос, вяра, политически убеждения, социален статус.

Избраха Ви, защото и до днес олицетворявате надеждата за промяна, за некорумпирано управление, за защита на националната чест, за балансирана външна политика, която има едно мерило – българския интерес и държавния суверенитет.

Затова с огромен респект и уважение се обръщам към Вас – спазете обещанието си и отидете на Парада на Победата в Москва!

Пандемията промени планираната дата и вместо на 9 май той ще се състои на 24 юни – всъщност точно 75 години след онзи незабравим за световната история парад на Победата над фашизма и човеконенавистната нацистка идеология.

Парад, символизиращ Победата на доброто над злото, победа на мира над войната, над геноцида, над насилието и расизма. Парад, с който завършва най-кръвопролитната война в историята на човечеството, в която загинаха над 60 милиона по бойните полета, в лагерите и камерите на смъртта.

„Денят на Европа произтича от Деня на победата” – казвали сте го неведнъж! За нас, българите, присъствието Ви на този парад ще бъде проява на истинско лидерско, европейско и патриотично поведение! Защото това не е рутинно и протоколно събитие.

Присъствието Ви ще бъде дълбоко емоционален жест към приятелския руски народ, който даде 27 милиона свидни жертви в тази война.

И наред с това ще изпълните един знаков, патриотичен и офицерски дълг! Защото нашето Отечество също даде своя важен принос в битката с фашизма. Въпреки че България преди септември 1944 г. е съюзник на Хитлер и Мусолини, българският народ се включи достойно в антифашистката съпротива, а в периода 1944-1945 г. Първа българска армия героично и самоотвержено се сражава за великата победа. В името на тази победа над кафявата чума са дадоха живота си десетки хиляди българи.

Не е случаен фактът, че преди 75 години на тази дата и на този площад марширува само един чуждестранен офицер – Командващият Първа българска армия генерал Владимир Стойчев. Легендарен пълководец и воин, който и до днес е пример за патриотизъм в редовете на Българската армия, на която Вие сте Върховен главнокомандващ!

Ген. Радев,

Вие имате дълга военна служба както в рамките на Варшавския договор, така и в рамките на НАТО, но на първо място сте български офицер. Ваш дълг е да пазите честта и достойнството на българското войнство, паметта за неговите героични дела!
Именно затова на 24 юни Вашето място е на парада в Москва – съпроводен от ветерани и техните потомци от военно-патриотичните организации.

Седмичните графиците се променят, епидемиите и карантините идват и си отиват, но историята се пише от смелите и национално отговорни лидери! И само те остават в нея./Източник epicenter.bg/

Tagged

1 thought on “Проф. Светлана Шаренкова призова: Г-н президент, оставете графиците, идете на Парада на победата в Москва!

  1. И тази ли е професор. БАН си харесва мутрата ББ, егати елита научен, а сме най изостаналата държава ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *