Пуснаха от ареста Васил Божков. МвНР с половин уста: Нямаме достоверна информация!

България отблизо

Бизнесменът Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и са намира в Дубай, твърди „Банкеръ“.

Към собственика на „Нове Холдинг“ има повдигнати от българската прокуратура общо 11 обвинения, в това число – за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред.  В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

В четвъртък стана ясно, че Божков е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно.

В Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за неговото освобождаване. В понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация.

Тази информация премина през медиите, но никой не можа да я докаже.

Прокуратурата очакваше отговор от ОАЕ на искането той да бъде екстрадиран. В сряда имаше претърсвания в апартамент на Васил Божков в столицата. Преди това екипи на МВР и прокуратурата претърсиха и ресторант „Грозд“ в София, който е собственост на Александър Тумпаров, обвиняем за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. На Тумпаров е наложена рекордна парична гаранция от 1.5 млн. лв., но няма официална информация дали той е внесъл сумата. На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в „Ню геймс“ (организаторът на „Национална лотария“), „Евробет“ (което притежава конкурентната „Лотария България“ и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството – собственик на самолета на Божков. Основанието е предполагаеми публични вземания. Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността.

В българското Вътрешно министерство до този момент все още не е постъпила официална информация дали обвиненият в 11 прстъпления бизнесмен Васил Божков е освободен. Това разкриха  високопоставени източници от МВР. Информация за освобождаването на Божков се появи в сайта на Банкер. От МВР казаха , че не изключват такава възможност, но към настоящия момент все още не са информирани за каквато и да било промяна в сиуацията от своите колеги в ОАЕ, пише БЛИЦ.

Освен това данни за намеса на руски граждани няма.

На руски високопоставени лица също няма.

Всичко тиражирано досега няма потвърждение и явно е манипулация.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *