Първан Симеонов: Борисов се опитва от извънредна ситуация да мине в предизборна!

България отблизо
”Вариант едно – дълбока социална криза, сериозна безработица и избуяване на нови политически субекти. Вариант две – Борисов ползва засилката от извънредното положение, което даде кредит на доверие на властта, ползва лятото като един по-спокоен период и есента започва да разказва предизборна история, т.е. влизаме в рекламната пауза”.

Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“, като изброи възможните варианти за развитие на ситуацията след пандемията. По думите му, така премиерът ще се опита от извънредна ситуация да мине в предизборна ситуация.

Анализаторът изтъкна, че за предстоящите избори всичко зависи от това колко дълбока ще е социалната криза. „Ако и социалната криза не е толкова сериозна, както се случи със здравната, засега – властта ще може да ползва този бонус, който обществото ѝ даде“, посочи той.

Симеонов коментира още, че управленският стил в страната в момента излъчва сериозно количество хаос.

Той анализира перспективата за смени в кабинета. „Логика едно – Борисов се плаши от идващата есен и решава да прави бързи избори, когато нито Мая Манолова, нито Слави Трифонов, нито дори Цветан Цветанов са готови, и Бойко Борисов много натиска да сподели отговорността, защото и ДПС винаги натиска за някакви формации на националното спасение и т.н. Много хора започнаха да се увличат по тази логика, забравяйки, че ще има служебен кабинет на президента Румен Радев” , обясни политологът.

„Логика две – Борисов не е планиращ човек, той е оцеляващ човек, затова ми се струва, че този път ще се опита да си изкара мандата, защото мисли за мястото си в историята, а там трябва да пише, че има поне един изкаран мандат. А и Борисов сега не е толкова изплашен, както по време на протестите през 2013-а година. В най-голямата криза сега Борисов тръгна да въвежда еврото. По-вероятно ми изглежда засега Борисов да се опитва да удържи, но ще си проличи есента“, обобщи Първан Симеонов.

По думите му, не е учудващо, че опозицията не е успяла да изпъкне в условията на криза, защото само тогава властта е принудена да действа в полза на гражданите, ако иска да оцелее.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *