Първан Симеонов: Започна битката за наследството на Бойко Борисов. Народът също търси нов водач. Ето най-вероятните имена:

България отблизо

Видими са първите залпове от битката за наследството на Бойко Борисов в ГЕРБ. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Той обясни, че участниците за наследството в ГЕРБ след премиера Борисов изявяват желание за позициониране на стартовата решетка.

„Борисов не е вечен. ГЕРБ ще трябва да продължава и след евентуално негово оттегляне от партийната политика. Ще трябва да се мисли за утрешния ден. И в ГЕРБ винаги като че ли е имало две визии: една доста по-праволинейна и друга доста по-чувствителна за общественото мнение – визия партийна и визия борисовска. Или винаги е имало други две визии: визия малко по-ориентиранa към Изтока, в тукашния контекст и политическите нрави, и друга прозападна визия. Този тип напрежение ще продължи, така че аз лично очаквам и занапред да припламват искри. Но голямата цел на ГЕРБ ще бъде това да не личи, вътрешните напрежения да не личат и поне засега те се удържат“, обясни политологът.

Първан Симеонов каза още, че при общото погрозняване на политическия процес хората са склонни да мислят, че и едните, и другите еднакво не стават и да търсят някой трети. Има фигури, към които българите биха се обръщали с интерес в ситуацията – президентът Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова, каза още Първан Симеонов, като допълни, че вероятно няма да липсват и нови кандидати.

Дългосрочният ефект от „Апартаментгейт“ може и да е позитивен, но краткосрочно ще изглежда грозно, коментира Симеонов. По думите му скандалите с имотите могат да имат ефекта на доминото.

„Първо ще доведат до това, че край сухото ще гори и суровото. После ще доведат до прочистване на властта, а може би и на цялата политическа прослойка, защото вадейки си кирливите ризи един на друг, политиците ще имат повече от едно на ум, какво, кога, как купуват, правят и показват като жизнен стандарт. Трето – скандалът вероятно ще има отражение в изборни резултат. Четвърто – ще позволи на Бойко Борисов да вземе обратно част от пространството в партията си, което досега, като че ли бе взел г-н Цветанов“, обясни политологът.

Според Първан Симеонов „Апартаментгейт“ може да е един от факторите, които да рестартират доверието в българския политически процес. Първоначално всичко ще изглежда като дълбока тиня, но с времето политиците, които не издържат на обществения тест на доверие, ще бъдат принудени да дадат крачка назад, обобщи политологът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *