Първан Симеонов: 70 процента от българите са доволни от карантината и мерките на правителството

България отблизо
Българското общество е на платото на тревогата. Все още притесненията в България са подредени така: заразата, работното място, демокрацията. И затова са доволни от мерките на щаба за изолация и карантина.

Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“, като български акцент от международно проучване на социологическата агенция, проведено в 17 държави, което мери отношението на хората към мерките и действията на институциите по отношение на пандемията от Covid-19. Това е второ изследване след началото на пандемията.

 

По думите му тревогата в последните седмици в страната ни е спряла да расте.

„Надявам се да не сме се успокоили преждевременно, защото това би означавало и преждевременно намаляване на мобилизацията и съответно проблем по отношение на разпространение на заразата. Надявам се заразата от коронавируса да не се разпространява, защото тогава и тревогата може да започне да расте“.

 

Симеонов коментира, че данните от проучването показват, че колкото по-успешни са мерките, толкова по-ненужни изглеждат те на хората.

„Около празничните дни имаше и доказателство на тези социологически данни и това беше по-спокойното празнично движение на хората“, допълни социологът.

 

Във връзка с посоченото от една пета от анкетираните, че демокрацията не е ефективна по време на криза, той посочи, че същият процент хора вероятно и при други обстоятелства биха „изскърцали със зъби“ срещу демократичните механизми и акцентира, че все пак мнозинството – 78% не смятат демокрацията за неефективна.

„Бих предпочел да смятам, че чашата е 78% пълна, а не 22% празна“, каза Симеонов.

 

По думите му хубав симптом в България е, че се запазва демократичният рефлекс, що се отнася до собствените права на конкретния човек.

„Направихме няколко вълни (на изследването – бел.ред.) и те показват плавен спад на готовността да се жертват граждански права. … Предпочитам да го анализирам като демократичен рефлекс. Много са все пак тези проценти – бяха 83, станаха 78, сега са 73% тези, които казват, че са готови да се разделят с част от правата си. Много са, но не вървят нагоре“. Симеонов заяви още, че в света този процент укрепва, защото там тревогата расте.

 

Проучването показва, че вече 9% от хората казват, че са загубили работа, в глобален мащаб 15% заявяват това. Само една трета са хората, които твърдят, че засега джобът не им е засегнат.

 

Социологът уточни, че подкрепата за мерките остава непроменена – над 70% от хората продължават да оценяват действията на правителството като добри.

„Струва ми се, че Оперативният щаб се мисли като някаква надстройка на правителството в обществените очи. Причините са прости. Първо – той изглежда по-непартиен и, съответно, хората го харесват повече. Второ – предстоятелят на щаба е едновременно лекар и човек с униформа, а обществото ни обича хората с униформа. Армията е една от институциите с най-високо доверие в България“.

Tagged

5 thoughts on “Първан Симеонов: 70 процента от българите са доволни от карантината и мерките на правителството

  1. Нека покаже кои са тези 70 % , не да говори празни приказки . Масово обществото не е доволно от мерките

    1. Вие ли сте масовото общество което никога не е доволно от нищо!?А Вие и Вашето общество от какво може да бъде задоволено!?

  2. има ли начин директно на този продажник да му се каже, че никой не е доволен. Омръзна ми от такива материали ,които са просташки, от некадърни и неграмотни продажници. Загина журналист., а вие колегите му продължавате да сте мисирки, вместо по някакъв начин да елиминирате такива продажници ,като този на снимката. Защо се пускат такива материали ? защо се дава ефир и гласност на продажни простаци ?

    1. И как разбрахте, че никой не е доволен, вероятно ходихте из цяла България по градове и села и разбрахте, че никой не е доволен!?!

  3. Този кога ходи да ги пита тези 70%. Със сигурност аз не съм от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *