Радев: Живеем в изкривена демокрация, задкулисие и договорки. В държава, която си има вожд, а не водач! Време е да скъсаме оковите!

България отблизо

Призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт“, каза президентът Радев.

„Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията – държава. На законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческият часовник на България към зората на прехода, когато, спомняте си, много от нас се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори.

 

Затова приветствам решението на стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти на бъдещето, да заложи на коренно различен подход – на откритост, системност и последователност.

 

Затова и Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа.

 

Първият етап – анализ на състоянието в страната. Втори – идентифициране на причините на това състояние и трети – формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация.

 

Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи и у нас, и в чужбина. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност, защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем с единна воля и единна гражданска позиция“, добави Радев.

„Защо е необходимо да имаме ясна картина на това състояние, защото това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук и едва тогава да градим реалистична стратегия и планове за бъдещето“, подчерта той.

„Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и вчера отново заяви, че България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата“, каза още президентът.

 

Призовавам нашите сънародници за активност, защото никой не може да реши нашите проблеми освен самите ние, каза още президентът Румен Радев, предаде Агенция „Фокус“.

„Искам да подчертая още веднъж изключителната важност на открития диалог с българските граждани, защото ключът към успеха е в активната гражданска позиция и единната воля“, каза Радев.

„Стратегическият съвет заедно с неговите партньори откриват няколко канала за комуникация и широко обществено обсъждане.

Призовавам нашите сънародници, независимо къде се намират – у нас или зад граница, за активност, за ясна гражданска позиция, за идеи и предложения, защото никой не може да реши нашите проблеми освен самите ние“, добави президентът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *