Разнобой във властта: Горанов и Менда Стоянова се счепкаха!

България отблизо

Ще се откажем от Еврозоната, ако не ни приемат с настоящия курс лев:евро. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след отговор на въпрос на News.bg какво ще направим, ако ЕЦБ и финансовите министри ни предложат друг курс за влизане в Еврозоната.

Ако те настояват за това, ние ще се откажем от присъединяването към клуба на богатите, стана ясно още от думите на министъра.

След консултациите се е стигнало до всеобщо съгласие парламентът да задължи изпълнителната власт, в преговорите за присъединяването ни към ERM II и Еврозоната, обезателно да поддържа искането, курсът на лева към еврото, да остане настоящият.

В задължението, което парламента отправя към властта ясно е записано, че няма да приемем друг курс, и ако такъв ни бъде предложен, ние ще се откажем от членство в Еврозоната. Владислав Горанов обясни, че след вчерашния председателски съвет се е повдигнал въпросът за по-големите гаранции, че ще влезем с настоящия курс на лева спрямо еврото: 1.95583.

Но…ако наистина е така, възникват няколко въпроса:

Защо тогава Менда Стоянова вкара в закона поправка, която казва, че всяка страна от еврозоната може да поиска  промяна на нашия валутен курс към еврото?! И защо беше цялата дандания около тази поправка, щом Горанов е готов,  дори да не влезем в еврозоната, ако поискат да променяме валутния курс, защото така ще съборим нашия валутен борд?!

И какво казва Менда Стоянова за тази идея на мастития финансист Горанов?! Нищо не казва. Но и не изтегля нейната поправка от закона за БНБ, който дава право на всяка страна от еврозоната да събори нашия валутен борд като поиска промяна на фиксирания курс на лева към еврото.

Питаме как се съчетават тези две неща?! Промяната на Менда Стоянова в закона за БНБ, която дава право да се промени нашия фиксиран валутен курс, и от друга страна, уверенията на Владислав Горанов, че няма да влезем в еврозоната, ако променят фиксирания курс на лева към еврото?!

Ще ви кажем, че тези две неща не могат да се съчетаят, въпреки приказките на Горанов и Бориков. Ако сме дали право на еврозоната да ни променя фиксирания валутен курс, то това може да се случи. И в такъв случай, нима Борисов или Горанов ще кажат, че ние няма приемем еврото?! За такава постъпка те нямат смелост. Те послушно ще козируват, а на нас ще разправят приказки от хиляда и една нощ, че промяната на валутния курс няма да се отрази на спестяванията на хората.

Но, промяната ще се отрази. И ще стопи спестяванията на хората. Защото не може с едната ръка да даваш право на филанкишията да променя валутния курс на държавата, а от друга страна да квакаш, че това нямало да стане.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *