РАЗТЪСВАЩ обрат: Венецуела ПОБЕДИ Съединените щати! Ето НЕВЕРОЯТНИТЕ факти!

Свят

Петчасовото заседание на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, свикано набързо по инициатива на САЩ, във връзка със ситуацията във Венецуела, завърши с разтърсващ финал.

Неочаквано за всички, държавният секретар на САЩ Майк Помпео напусна заседанието, без да дочака неговото завършване. Явно висшият американски чиновник е разбрал, че Съвета за сигурност на ООН няма да утвърди нова ескалация на напрежението по въпроса с Венецуела, защото това би означавало непредсказуем край на конфликта за целия свят.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече това „разтърсващ обрат“ и победа за неговата страна в битката със Съединените щати.

Представителите на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН разясниха подробно своите позиции за това как трябва да бъде разрешен конфликта между правителството на Венецуела и опозицията.

САЩ на практика настояваха за по-нататъшна ескалация на конфликта като обещаваха на висок глас всестранна подкрепа за „демократичните сили“ в страната. Но разумните държави в лицето на Русия, Китай, Мексико, Боливия и много други страни настояваха за необходимостта от незабавно започване на диалог между законните власти във Венецуела и опозицията.

„Моля ви аплодирайте нашия министър на външните работи Хорхе Ареас, ние победихме в ООН, удържахме велика победа с подкрепата на мнозинството страни от Съвета за сигурност на ООН. Затова Майк Помпео напусна заседанието“, заяви радостно президентът на Венецуела Николас Мадуро.

Припомняме, че законният президент на Венецуела обеща на Помпео да му докаже защо опитът за преврат на неговата марионетка Хуан Гуайдо се провали и юридически и практически.

Практически, замисленият от САЩ преврат не успя, понеже на страната на законния президент Николас Мадуро бяха полицията, армията и народа. Те осуетиха и осуетяват всякакви опити за метежи и преврати.

А юридически, опитът за преврат на Хуан Гуайдо и специалните служби на САЩ, които надничат зад гърба му, се провали, поради простата причина, че в Конституцията на Венецуела няма такъв текст, някой да може да се самообявява за президент, при наличието на законно избран президент, който изпълнява своите правомощия и никой не го е освобождавал от тях.

А след като опитът за преврат се осуети и в Съвета за сигурност на ООН, каузата на превратаджиите стана „кауза пердута“.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *