Ренета Инджова: Президентът ще остане сам в това си послание. Ще го тушират!

България отблизо
Речта на президента трябва да предизвика ефекта на политическа реакция от страна на всички, които участват в политическия процес. Това е послание по стандартния смисъл на политическия език. Президентът заявява, че разбира, че на страната е засегната национална сигурност. Този акт има цялата конституционна значимост. Вероятно президентът ще остане сам в това си послание.

Това коментира пред БНР Ренета Инджова, служебен премиер в периода 1994 – 1995 година, назначена от президента Желю Желев.

 

„От една страна държим в страната да има президентска институция, която да е контрол на властите, а от друга страна всеки опит да се влезе в прерогатив, се превръща в разпъване“, заяви Инджова.

 

Според Инджова българският модел на общество и политика е далеч от демократичните механизми на властта.

„Погледнете премиерът с какъв инструментариум работи като управител, като говорител на правителството, като отговарящ за потребностите на хората. Вижте връзките му с другите власти… Не коментира какви са основанията за влизане в чакалнята в еврозоната… Нивото, на което се води политическият живот, не дава възможност за никакви смислени решения и изходи“.

А президентът говори, посочва проблемите, но всички скачат срещу него. Явно, или мълчаливо.

И внушават на обществото, че той е сам, няма подкрепа, няма и механизми да промени каквото и да било. По този начин го изолират от политическия живот и внушават на хората, че той нищо не може да направи.

На въпрос дали може да се стигне до импийчмънт на държавния глава, тя отговори:

„У нас всичко във фарсов порядък може да се осъществява. Нямаме нито спирачки, нито рецептори за онова, което правим като политическа класа“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *