Румен Гечев: Караянчева отказа да свика извънредно заседание на НС! Чака нареждане отгоре. Явно и тя е кукла на конци!

България отблизо

Румен Гечев е категоричен, че единствената опция на Борисов е оставка и нови избори, тъй като след толкова месеци е твърде късно този парламент да формира ново правителство.

„Искането на българското общество е съвсем ясно – нови избори, нова конфигурация в парламента и ново управление. В една нормална демократична държава, каквато в момента не сме, е нормално председателят на парламента да обяви, че има искане за извънредно заседание, но вместо това има мълчание. Г-жа Цвета Караянчева мълчи, а тя е длъжна да изпълни конституционните си задължения. Ние в момента въобще не сме парламентарна република“,смята още проф. Гечев. По думите му г-жа Караянчева очаква „висшестоящото решение“ на премиера и не смее да свика парламента.

„Сегашните управляващи са в политически капан. Ако те не осигурят кворум, значи те бойкотират парламентаризма и нарушават Конституцията. Нашето проекторешение е много ясно и то изисква спазване на демократичните принципи. Ние искаме да се спази законът за бюджета, в това число за 2020 година. Искаме извънредно заседание, за да направим опит да върнем държавата в рамките на законите и Конституцията на държавата.

Към момента е неуспешно, но да се надяваме, че причината е чаканата неизбежна оставка на премиера, за да може г-жа Караянчева да се освободи от страха и да свика заседанието“, обясни депутатът от левицата.

„Очевидно премиерът бойкотира машинното гласуване, тъй като там няма да могат да се преправят протоколите и да се сменят чувалите с бюлетини. Има машини в Европейския съюз и по-конкретно над 30 000 свободни в Белгия. Така че има вариант машините да бъдат осигурени. Второ, това правителство пропусна възможността България сама да си произведе машините. Имаше разработена машина от БАН, която беше демонстрирана, и която можеше да бъде сертифицирана навреме и използвана. Машини има в Европейския съюз, те могат да бъдат осигурени и това не може да бъде извинение“, подчерта професор Румен Гечев.
Социалистът обясни, че в БСП няма вътрешни противоречия, а предстоящите вътрешнопарламентарните избори ще се проведат по европейски стандарти.

„Резултатът на БСП при едни предсрочни избори би бил по-добър, отколкото сегашния. Ще излезем с нови идеи и ще можем да убедим избирателите, че нашата алтернатива е по-добра от тази на останалите. По-добре да има правителство от няколко партии, отколкото да има един човек-правителство, като в случая един премиер, който върти на пръста си всякакви коалиции. БСП ще търси нови партньори, затова за нас мнението на българския народ е много важно“, заключи депутатът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *